Банкеръ Daily

Общество и политика

От днес поскъпват токът, парното и топлата вода

От 1 юли поскъпват токът, топлата водата и парното. Цените на парното и топлата вода скачат от днес средно с 4.5%. Най-голямо увеличение се очаква в Разград – със 17.5%, а най-малко във Варна – с под 2 на сто. В Габрово цената на топлоподаването се увеличава с 13%. Скокът на цените в Пловдив, Плевен, Бургас, Враца и Велико Търново е между 6 и 7.5%. Парното и топлата вода в София поскъпват с 4.3 на сто.

Увеличението на цената на тока е средно около 3.5% за страната като увеличението е в рамките на годишната инфлация. Според председателя на КЕВР Иван Иванов, ако трябва да се изпълнят желанията на ЕРП-тата, то скокът трябва да е от 50%, но това няма как да се случи. От НЕК пък са изчислили, че енергията струва на домакинствата по 1 лев на ден.

С 0.6% поевтинява природният газ за следващото тримесечие. Утвърдената от КЕВР цена е 44.90 лв./MWh, което е с 0.27 лв. по-малко спрямо тази за второто тримесечие като цената е без ДДС и не са включени такси за достъп, пренос и акциз. От държавното дружество "Булгаргаз" обясниха, че поисканото намаление е заради договорени доставки втечнен газ от САЩ. Първата партида от 50 млн. куб. метра газ беше доставена от холандската компания "Колмар", а втората доставка ще извърши "Бритиш Петролиум" за третото тримесечие на годината. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във