Банкеръ Daily

Общество и политика

От днес избирателите могат да проверят номера и адреса на избирателната си секция

На 17 септември в 12.00 часа ще бъде подписано споразумение между Централната избирателна комисия и Съвета за електронни медии от председателя на ЦИК Стефка Стоева и председателя на СЕМ София Владимирова в пресклуба на Народното събрание.

Споразумението определя принципите и параметрите на специализирания мониторинг, който СЕМ ще осъществи върху дейността на доставчиците на медийни услуги по време на предизборната кампания за общински съветници и кметове на 27 октомври.

Същевременно от 16 септември гласподавателите могат да проверят номера на избирателната секция и мястото на гласуване. Справката за всички български граждани се осигурява от Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" към Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Проверка през интернет може да се направи тук. Сайтът предоставя и възможността да се подава "Искане за гласуване по настоящ адрес" по електронен път от общинските администрации след идентификация с електронен подпис. Гражданите могат да се информират за мястото на гласуване и като изпратят SMS на номер 18429, който е единен и за трите мобилни оператора. Цената на SMS e 25 стотинки без ДДС. В текста на съобщението се изписват единствено десетте цифри на ЕГН. Системата връща SMS с номера и адреса на избирателната секция за Избори за общински съветници и за кметове на 27 октомври 2019 г. за въведения ЕГН. Друг вариант за получаване на информация е чрез обаждане чрез стационарен или мобилен телефон, като се избере номер 0800 1 4726 ("0800 1 GRAO"). Тел. 0800 1 4726 е безплатен за цялата страна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във