Банкеръ Daily

Общество и политика

От ДБ са готови за взаимодействие с Петков и Василев

Съпредседателите на "Демократична България" Христо Иванов и Атанас Атанасов

През времето на 46-ото Народно събрание установихме, че сме на едно мнение с Кирил Петков и Асен Василев по основните теми, например борбата с корупцията. Готови сме на взаимодействие. Когато се видим с тези хора, ще обсъдим начините на партньорство. За да им предложим места в листата, те трябва да ни бъдат коалиционен партньор. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов. По думите му от обединението са имали неформални разговори с Петков и Василев, докато са били служебни министри. 

"Много е важно да работим за това в следващото Народно събрание да се създаде консистентно мнозинство, което да излъчи правителство. Разбира се, има по-голям риск от раздробяване на парламентарното пространство от нови субекти", каза Атанасов пред Нова телевизия.

"Искам да акцентирам върху много важни неща, които останаха встрани. Корпорацията "ГЕРБ" е на власт. Това е пагубно за държавата. От ДБ заявихме преди 4 години, че основната ни задача е да демонтираме Борисовата държава. Трябва ни мнозинство, което да излъчи правителство на промяната, което да извърши този демонтаж, колкото и грубо да звучи. Тези хора са още на власт в основни отрасли – в енергетиката, транспорта. През цялото време се възползват от прокурорски чадър", посочи още съпредседателят на "Демократична България".

Според него от "Има такъв народ" са можели да съставят правителство, но сякаш не са искали. От друга страна БСП много са искали, но не са успели. "Ако "Демократична България" бяхме мандатоносител, щяхме да покажем политическа култура и начин, по който се търси и събира мнозинство за съставяне на правителство", изтъкна Атанасов.

Той коментира и темата с подслушването на политици: "В този парламент, който си отиде, имаше най-малко 4 или 5 депутати, които са подслушвани. Подслушвани са били и 4-5 журналисти. Единият работи за авторитетна международна агенция. Имахме готовност да предложим проект за изменение за Закона за СРС, но нямаше време."

"Демократична България" обсъжда три варианта за явяване на президентските избори през ноември. По думите на Атанасов проблемът е, че дясноцентристките сили са разцепени заради ГЕРБ. Той цитира резултати от социологически проучвания, според които немалка част от избирателите на ДБ биха гласували на първи тур за президента Румен Радев. Съпредседателят на обединението допълни, че той самият не е гласувал за Радев на предишните избори и съвсем не е безкритичен към неговото отношение, но подчерта, че държавният глава е бил флагманът, противопоставил се на Борисовата държава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във