Банкеръ Daily

Президентът Радев в Рим:

От ДАНС са си затваряли очите за нарушения и корупционни скандали

С указ президентът Румен Радев назначи за председател на ДАНС Пламен Тончев. Държавният глава уточни пред репортери в Рим, че е подписал указа за освобождаването на Димитър Георгиев докато е бил в България. "Указът съм го подписал в България. Това кога излиза информация, че е подписан е друг въпрос", каза Радев, допълвайки, че новото ръководство на ДАНС ще докаже своите качества с работа.

"Виждате какъв проблем се беше отворил за националната ни сигурност, когато ДАНС обслужва определени партии и личности, а не обслужва националния интерес. Затова стигнахме дотук и нямаме никакви резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта", заяви държавният глава. "Както самите те признават, години наред чужди шпиони действат в България. Това е затваряне на очите за огромни нарушения, за огромни корупционни скандали без никакви действия", добави той.

На въпрос дали му е докладвано, че служебният вътрешен министър Бойко Рашков няма достъп до класифицирана информация, Радев отговори, че не му е докладвано подобно нещо. "По закон със своето назначаване всички министри придобиват достъп до класифицирана информация", изтъкна той.

За появилата се информация, че Португалия е предложила историци от Европейския съюз да участват в българо-македонска смесена комисия с преценка за решаване на споровете между двете страни президентът заяви, че нямаме нужда от никакви посредници. "Никой не познава нашата история по-добре от нас", смята той.

Междувременно Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) потвърди, че достъпът на служебния вицепремиер по сигурността и вътрешен министър Бойко Рашков до класифицирана информация е отнет. 

ДКСИ обясняват в отговор на писмо на БНТ, че Рашков е получил достъп през септември 2016 г. Тогава той беше председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. Достъпът му е бил отнет от ДАНС през април 2019 г. Според закона, в 3-годишен срок след отнемането съответното лице не може да кандидатства за допуск. Вече са минали две години от отнемането и остава още 1 година до изтичането на този срок.

Комисията обаче уточнява, че по закон като министър Рашков получава директно достъп за времето, през което заема поста.

В сряда Бойко Рашков заяви, че не му е известно да му е отнет допускът, но "както се вижда - всичко е възможно". 

Въпросът за допуска на Рашков беше повдигнат от уволнения шеф на ДАНС Димитър Георгиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във