Банкеръ Daily

Общество и политика

От ЦИК откриват 191 секции в 64 страни за евроизборите

Говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев съобщи по време на редовен брифинг, че 191 секции в 64 страни ще бъдат разкрити за предстоящите европейски избори, които ще се проведат на 26 май.

Във Великобритания ще бъдат разкрити 24 секции, в Германия- 24, Испания – 16, Гърция – 13. Техният брой е по-голям за разлика от евроизборите през 2014 г. Тогава секциите са били 179 в 35 държави.

Андреев уточни, че българите, които решат да пътуват в деня на изборите и не са подали заявление за гласуване в чужбина, ще могат да упражнят своето право като попълнят на място заявление и декларират, че не са гласували на друго място.

Той даде информация за получените сигнали и жалби в ЦИК до момента."14 сигнала и 10 жалби са постъпили в ЦИК. Всички те са разгледани. 6 от сигналите са във връзка с провеждането на предизборната кампания. 25 са жалби са подадени срещу решения на ЦИК. В момента висящи са само две."

Говорителят на Избирателната комисия припомни, че 11 май е крайният срок, до който хората с увреждания могат да заявят желание за подвижна избирателна кутия. Това е и последният ден за желаещите да подадат заявление за гласуване по настоящ адрес. 11 май е последният срок, в който може да бъде издадено удостоверение за гласуване на друго място. До 15 май пък трябва да бъде инсталиран софтуерът за машинното гласуване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във