Банкеръ Daily

Общество и политика

От четвъртък започва поетапното отпадане на ковид мерките

От четвъртък започва поетапното разхлабване на ковид мерките.

Считано от четвъртък, 24 февруари, по преценка на собствениците, управителите/организаторите на обекти/мероприятия може в обекта/на събитието да се допускат посетители без изискване да предоставят „зелен сертификат“.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. 

Изискването за „зелен сертификат“ остава задължително за персонала на всички обекти с обществено значение. Това става възможно със заповед на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова,  издадена днес.

От същата дата се допуска посещението на до 12 деца в група при провеждане на присъствени групови занятия за деца в езикови, образователни центрове, центрове за подкрепа на личностно развитие и други обучителни центрове и школи при носене на защитни маски за лице, хигиена на ръцете, редовно проветряване на всеки час и дезинфекция. 

В доклада на главния държавен здравен инспектор е предложен тристъпков подход за облекчаване на противоепидемичните мерки, според който от 20 март да отпадне изискването за „зелен сертификат“ в цялата страна при благоприятна тенденция в развитието на епидемичната обстановка. 

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обаче предупреди по-рано днес, че може да настъпят корекции в решението за облекчаване на COVID мерките, ако ситуацията с COVID-19 в страната се влоши през следващите седмици.

По думите му от значение ще са данните за заболеваемостта и за броя на настанените в лечебни заведения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във