Банкеръ Daily

Общество и политика

От червената зона се влиза у нас със сертификат и отрицателен PCR

От 7 януари, петък, лицата, които пристигат в България от страни, попадащи в „червената зона“, се допускат на територията на страната при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или за преболедуване или на аналогичен документ, едновременно отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа. Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова със своя заповед.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в България и членове на техните семейства, които не представят нито един от посочените документи, се допускат на територията на страната и се поставят под 10-дневна задължителна карантина. Карантината не подлежи на отмяна.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства, които представят само един от посочените документи, също се поставят под 10-дневна карантина, която може да бъде отменена, ако лицето представи отрицателен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането си в страната.

Също от 7 януари влиза в сила актуализиран списък на държавите по цветови зони:

- в „зелената зона“ влиза Румъния;

- в „оранжевата зона“ влизат Австрия, Унгария и Люксембург;

- в „червената зона“ влизат Аржентина, САЩ, Канада, Австралия, Финландия, Швеция, Италия, Испания, Португалия, Черна гора, Малта и др.

Facebook logo
Бъдете с нас и във