Банкеръ Daily

Общество и политика

От БСП смятат, че Реформаторите са извивали ръцете на Борисов


Ръцете на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов са били извити при изготвяне проектосъстава на новия кабинет. Това е видно както от начина при водене на консултациите, така и от развръзката вчера. Това заяви говорителят на БСП Атанас Мерджанов пред БНР.

По думите му това е опит за реставрация, неистов глад за управление на едни партии, които отдавна не са били във властта. "Това ме смущава. Но нека да видим какъв ще е окончателният вариант на кабинета и първите му действия“, допълни той.

Според Мерджанов при представените евентуални бъдещи министри не може да се говори за „непоносимост за имена“. Що се отнася до представителите на ГЕРБ в кабинета техният отбор е ясен, до голяма степен познат. Но що се отнася до представителите на Блока при Реформаторите има един реставрационен привкус, който изглежда доста съмнителен на моменти, смята Мерджанов. „Тези лица са представители на едно старо СДС. Тук има странна смесица между всички представителства и разноличия на СДС от едно време“, обясни той и допълни, че това е притеснително.

Той отново потвърди позицията на БСП, че ще гласуват против правителството, но ще подкрепят отделни секторни полити. "Хвърлих бегъл поглед върху програмната декларация. За нас, като социалисти, тази декларация има твърде спорни и неприемливи моменти, но не мога да скрия, че има и доста полезни неща, които са нужни за страната", обясни той.

Мерджанов  уточни, че няма да бъдат креслива опозиция, а сериозно ще обсъждат важните проблеми. "Там, където е необходима нашата подкрепа, ние бихме я дали. Но няма да бъдем и милозливи към определени действия на кабинета", категоричен е той. По думите му границата за позитивната воля на БСП е била  подкрепата  за кандидатурата на Цецка Цачева за председател на НС.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във