Банкеръ Daily

Скандал в Столичния общински съвет:

От БСП обвиниха ГЕРБ в панически страх от промяната

S 250 135f4d11 571c 4bff aa66 d21da7032395

Общинските съветници от групата на „БСП за България“ напуснаха заседанието на Комисията по архитектура в Столичния общински съвет (СОС). Колегите им от „Демократична България“ и независимият Борис Бонев последваха техния пример и също напуснаха. Така Комисията по архитектура не се състоя.

„Искаме да защитим достойнството на институцията”, заяви Диана Тонова, която е член на Комисията.

“Гласуването на последното заседание на Общинския съвет, с което се прие увеличаване на състава на Комисията от 15 на 17 човека, на практика с двама представители на управляващото мнозинство в съвета, беше своеобразна еманация на установения от същото това мнозинство авторитарен модел на  управление през последните години”, заяви Тонова.

По думите й зад този кризисен акт прозира панически страх на ГЕРБ от настъпващата промяна в политическата действителност. “С незаконосъобразни хватки се опитахте, колеги, да овладеете единствената Комисия, в която не доминирате. Грубо, безпардонно, поругавайки и правните, и моралните норми. Защото моралът в политиката изисква да се спазва политическия плурализъм и защото демокрацията се пази със слово, а не с бутонки”, добави общинският съветник от „БСП за България“.

„Не отчетохте и че с този акт потвърдихте и тезата на опозицията, а и усещането на голяма част от софиянци, че градът ни се управлява непрозрачно и лобистки, че управлението е независимо и корумпирано”, каза още Тонова.

По думите й през Комисията по архитектура през миналия мандат са минали не едно лобистки решения. “Което до вчера беше невъзможно заради опозицията. Сега отваряте отново сергията. И това трябва да стане ясно на всички. Истинският мотив не е експертен недостиг. Истинският мотив най-вероятно е недостига на време. Време, за да осребрите управлението си”, обясни тя.

“Ние ще използваме всички законови механизми, за да ви спрем, за да възстановим крехкия полъх на демокрацията във вашия режим, а именно Комисията по архитектура в тази и численост, за да продължим да бъдем гарант, че на лобистките проекти за презастрояване и опити за прилапване на общински имоти ще има отпор”, категорична бе Диана Тонова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във