Банкеръ Daily

Общество и политика

От БДЦ биха подкрепили експертно правителство

От БДЦ - Народен съюз биха подкрепили сформирането на експертно или програмно правителство в рамките на Народното събрание с ясен мандат и действие най-късно до есента на следващата година. Това заяви след консултациите при президента Росен Плевнелиев Румен Йончев, съпредседател на Народен съюз.

"Но то е възможно, само когато има волята на всички политически сили в Народното събрание. Всичкото това е обект на решение на политическите сили, но най-малкото, което трябва да гарантира едно такова правителство, е прехода между двама президенти и подготовката на българското председателство на Европейския съюз, което хич не е никак за подценяване", обясни той.

"Ние поне от "Народен съюз" не считаме, че вътре трябва да има представители-политици. Това трябва да е кабинет, който да носи определена експертност", каза Йончев и посочи, че третият мандат  за съставяне на правителство трябва да бъде връчен на Патриотичния фронт. 

От парламентарната група смятат, че бързото въвеждане на мажоритарна избирателна система е опасно. " Ясно е - хората казаха своята воля, ясен е референдумът, но промените трябва да се обмислят внимателно. Въпросът не е "да" или "не", а кога и как, за да не се окаже, че вместо Пепеляшка да стане принцеса, да не стане Франкенщайн", заяви депутатът Росен Петров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във