Банкеръ Daily

Заседание на комисията по ревизията:

От "Автомагистрали" не знаели на кого да изпратят документите си

Започна заседанието на парламентарната комисия по ревизия на управлението. На заседанието се яви регионалният министър в оставка Петя Аврамова. Тя трябва да отговаря на въпроси за управлението на държавното дружество ''Автомагистрали'', държавния ВиК холдинг и санирането с държавни пари.

В петък комисията заседава почти до полунощ, а скандалите и тежките обвинения в злоупотреба с власт продължиха над пет часа. Тогава Петя Аврамова напусна демонстративно и отказа да отговаря на въпроси за дейността на дружеството "Автомагистрали", като нарече политически пиар действията на временната комисия.

Междувременно прокуратурата започна проверка на изнесените твърдения на двамата бизнесмени - Светослав Илчовски и Иван Ангелов.

В началото на днешното заседание председателят на комисията Мая Манолова обяви, че документите, внесени от агробизнесмена Станислав Илчовски, вече са размножени и ще бъдат обсъдени на закрито заседание. Илчовски твърди, че е помогнал на фирма "Градус" АД да завиши оборота си преди листване на борсата с цел повишаване на стойността на акциите. Според него е имало и последващ натиск върху пенсионни фондове да купуват тези акции.

Стана ясно, че "Автомагистрали" не е предоставило нужните документи на комисията. Още на предишните заседания от дружеството заявиха, че ще им бъде нужно време да подготвят информацията, тъй като тя била с много обширна. Изпълнителният директор на дружеството Стоян Беличев отново се оправна с обема на изисканите документи, те били  1,2 милиона страници. Нямало и указания от комисията - на кого да бъде предоставена информацията.

"Изумително е, че има шеф на държавно дружество, който не знае адреса на парламента", отговори Мая Манолова.

От "Булгартрансгаз" също не са предоставили изисканите им документи поради същата причина - били в голям обем.

"Има резон в аргумента, че документите са много и не е ясно как да се предадат. Те могат да бъдат предоставени на служебния кабинет. Не крием информация, времето бе малко, не ни стигна. Ние сме тук, за да можем да отговорим на вашите въпроси", каза регионалният министър Петя Аврамова.

Тома Биков от ГЕРБ пък заяви, че нямало и да стигне време комисията да се запознае с толкова информация. 

"От публична информация става ясно, че изпълняваните проекти от "Автомагистрали" за периода 2018-2019 г. са на стойност 4,9 млрд. лева. От отговор на парламентарен въпрос при предходния парламент става ясно, че дружеството не разполага с особено количество техника, нито с персонал за изпълнение на договори в такъв мащаб. Известно е, че тези строителни дейности са превъзлагани на други фирми през договори за наем на техника и доставка на материали. Тоест "Автомагистрали" е един буфер, през който минават милиарди. Въпросите как се избират изпълнителите, какви са цените, провеждани ли са обществени поръчки, стоят", отбеляза Манолова.

"Има такъв член в закона, който позволява вътрешно възлагане. Има запитване до Агенцията за обществени поръчки и това е напълно законна процедура. Така че Агенция "Пътна инфраструктура" е взела такова решение - да възложи на друго държавно дружество това. "Автомагистрали" е участвала в публични търгове, имат спечелени и подписани такива договори и изпълняват на някои от автомагистралите поддръжка и текущ ремонт. По част от "Хемус", от Видин до Ботевград и възлагане на изпълнение на дейностите по укрепване на свлачища са дейности, възложени изцяло по Закон за обществените поръчки. Нека започнем със самото възлагане - наемът на техника и закупуването на материали е практика в строителния процес. Всички фирми работещи в строителството не притежават нужната техника, а наемат. Нормална практика е да се пренаема техника", каза Аврамова.

Според, нея това, че "са давани пари на наши фирми", било внушение. "Няма как да кажем, че всичките 400 фирми, с които работи "Автомагистрали", са наши", добави тя.

"С изменението на Закона за обществените поръчка през 2016 г., знаете, се даде възможност за възлагане "ин хаус" на държавни дружества. Това е основанието да сключим договори с фирмата, която отговаря на всички изисквания", каза председателят на УС на АПИ Георги Терзийски.

На въпрос дали тези 400 договора се третират като подизпълнители, Терзийски отговори, че няма основание те да се третират като такива.

"Тези 400 договора са и за покупка на химикали и хартия. Това са действащи договори на държавното предприятие. Договорите за наем и покупка на материали са много по-малко. "Автомагистрали" е получила аванс, всички останали са в БНБ. Става дума за около 30% от цялата стойност, не съм ги смятал", каза шефът на "Автомагистрали" Стоян Беличев.

По сметки на Мая Манолова авансът надвишавал 1 млрд. лева. "Смятате ли, че е нормално да се дават авансово? Нормално ли е държавно дружество, без да разполага с техника и материали, да стои стотици километри магистрали", попита тя. И настоя да стане ясно дали е имало конкурси и как се избират фирмите, с които работят "Автомагистрали".

Според Аврамова фирмата може да наема различни видове услуги за отделни дейности, но това не било превъзлагане на дейност. "До 20% са ограничени, останалият мениджмънт е в техни ръце. Очевидно от това, което наблюдаваме, "Автомагистрали" си вършат работата", смята тя.

Манолова попита дали рамковите договори за изпълнение на отделни видове дейности са по Закона за обществените поръчки, Беличев отговори, че процедурите се доближавали до "на 96% до обществените поръчки".

"Това е тежко нарушение на закона. Процедурата "ин хаус" не допуска подизпълнители", изтъкна Мая Манолова.

Според регионалния министър не било вярно, че "Автомагистрали" са задължено лице по Закона на обществените поръчки, но все пак направили "стройна система за подбор на изпълнителните фирми".

"Факт, е че 86% от работата по укрепване на свлачища сте я превъзложили. Прави се авансово плащане за укрепване на свлачища. Плащате на фирми без ресурси да свършат работата. Над 180 милиона са платени и над 80% от парите са преотдадени", каза Георги Свиленски от БСП.

Надежда Йорданова от "Демократична България" обясни, че "ин хаус" възлагането действително фигурира в закона, но зад него се прикрива заобикаляне на по-голямата част от законодателството. 

"Смисълът на "ин хауса" е да се извършва със собствени средства, но не и милиарди левове да се прехвърлят без конкурси и без никаква публичност", подчерта Манолова.

Комисията реше материалите от заседанието заедно да бъдат изпратени на всички контролни органи и на прокуратурата.

Днес ще бъде съобщен и окончателният брой на сигналите, отправени към комисията за проверка. По думите на Мая Манолова е задължително служебното правителство да продължи работата по сигналите. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във