Банкеръ Daily

Общество и политика

От 15 септември трябва да заработи общата електронна платформа на МОН

От 15 септември трябва да заработи общата електронна платформа на Министерството на образованието и науката, която да модернизира обучението.

Средствата за системата са осигурени, съобщи министърът в оставка Николай Денков. Той увери, че пари за образование има, но липсва организация за най-доброто им разходване.

Облачната система на МОН трябва да заработи с началото на новата учебна година като ще се предостави възможност не само за техническо обновление, но и за квалификация на учителите, заяви академик Денков.

"Имаме финансиране по програма "Образование" да надградим следващия етап, който е свързан с персонализираното обучение с децата, така че да позволим на децата в цялата страна да имат достъп до едни и същи качествени ресурси и в същото време да подготвим учителите за работа в такава среда", обясни той.

Този нов подход ще отнеме няколко години, но ще превърне страната ни в съвременна и добре развита в образованието, посочи Денков.

"Имаме всички елементи, ако се организираме след три години България да изглежда, без преувеличение, страна-мечта, в която да искаме да живеем и ние, и нашите деца, и нашите внуци", каза още Денков.

Министърът в оставка не подмина и противоречията в системата, като посочи, от една страна, елитните училища, а от друга - 40 хиляди деца извън образователната система.

Facebook logo
Бъдете с нас и във