Банкеръ Daily

Общество и политика

От 12 април носенето на маска или шал е задължително

Здравният министър Кирил Ананиев разпореди задължително носене на маска или шал при излизане на открито от 12 до 26 април включително. 

Всички граждани, когато се намират в закрити или на открити обществени места (в т.ч. транспортни средства за обществен превоз, търговски обекти, паркове, църкви, манастири, храмове, зали, улици, автобусни спирки и др.), са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал и др.). Обществени са и местата, и пространствата, които са свободно достъпни, и/или са предназначени за обществено ползване. Това важи и за места, на които се предоставят обществени услуги.

Сутринта премиерът Бойко Борисов настоя носенето на маски на обществени места отново да стане задължително, най-вече преди утрешния празник Цветница, на който се очаква струпване на хора в църквите, след като правителството прецени църквите да останат отворени.

"Ще говоря с Ананиев от полунощ да направим задължително носенето на маски навън. В цял свят е така. Всеки от вас е убеден, че маска или шал, биха свършили работа. Поръчали сме още един милион маски, отделно всеки може да си ушие, ако иска. Искаме маскимално бързо да въвеждаме всяка една от мерките, но за да ви ги предложим огромен колектив от хора работят, уточняват, за да може да има ефективност“, заяви по време на брифинг Борисов.  

Премиерът подчерта, че най-трудното ни предстои - под 1% се движим в момента.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във