Банкеръ Daily

Общество и политика

От 1 март Covid картата на България ще светне в червено

На 1 март ще имаме между 1500 и 2500 заразени с COVID-19 на ден. Тогава в червено ще са всички области с изключение на Видин, Враца, Търговище и Добрич, прогнозира математикът Лъчезар Томов.

Според него една от причините е британския щам на коронавируса, който вече е в България. 

"От 18 януари сме в експоненциален ръст, което означава, че много бавно, но с такова число, по някое време ще имаме много голям брой заразени", обясни пред bTV Томов.

По думите му се е избързало с връщането на учениците в клас. Ученият смята, че рискът от разпространение не се управлява на национално ниво, макар да се взимат мерки на локално.

"Дали ще има ръст, ако бъдат отворени заведенията, зависи от това колко хора ще ги посещават", смята Томов.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че на 1 март заведенията със сигурност ще отворят врати.

В същото време главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предупреди, че пикът на новата зараза може да дойде точно преди изборите.

Според последната заповед на здравния министър от днес започва провеждането на присъствени учебни занятия за всички ученици от 5-и до 12-и клас в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището.

Занятията ще се провеждат при спазване на всички противоепидемични мерки. Ръководството на всяко училище ще може да прецени днес или утре децата се връщат в училище.

Последните за разпространението на вируса показват, че 163 са новите случаи на коронавирус в страната през изминалото денонощие. 

Положителните проби са близо 9% от направените общо 1852 теста.

Починали са 16 души, а са излекувани 327. Общо 3425 пациенти с коронавирус остават в болници, от които 301 в интензивни отделения.

Общият брой на поставените дози ваксини у нас е 75 388, за денонощие са 68.

Личните лекари очакват до края на тази седмица официални препоръки за ваксинирането.

"Това е начин да се внесе ред и спокойствие... Има много изписано, но трябва да се направи синтез, да се официализират предписанията. Помолили сме Министерството на здравеопазването и Агенцията по лекарствата, времето изтича, до 5-6 дни трябва този документ да е готов", заяви доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във