Банкеръ Daily

Гълъб Донев:

От 1 януари започва прелицензиране на социалните домове

Министър Гълъб Донев посети оцелелите при вчерашния пожар в дом за възрастни хора в село Рояк, настанени в хотел в кв. „Аспарухово“. Снимка: Румен Сарандев

От първи януари догодина всички социални домове трябва да бъдат прелицензирани, а тези, които са не отговарят на изискванията, ще бъдат затворени, заяви социалният министър Гълъб Донев.

„Разбира се, че и това ще се случи, след като бъдат установени причините за тези смъртни случаи. Агенцията за качеството на социалните услуги от 1 януари трябва да прелицензира абсолютно всички социални услуги в страната, които са регистрирани по Закона за социалното подпомагане, така че тези, които не отговарят на изискванията на новия закон за социалните услуги, ще бъдат затворени", обясни той.

По думите му проблем тук ще възникне за хората, които са в тях, къде да бъдат настанени. "За решаването на този проблем ще се търсят варианти“, каза социалният министър Гълъб Донев, който посети оцелелите при вчерашния пожар в дом за възрастни хора в село Рояк, които са настанени в хотел в кв. „Аспарухово“.

При инцидента загинаха 9 души.

Част от обитателите на дома ще бъдат върнати при близките ми. За останалите ще се търсят варианти да бъдат настанени в други домове във Варна и областта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във