Банкеръ Daily

Общество и политика

Освобождават Стоичков като почетен консул в Испания

Външно министерство настоява кабинета да освободи Христо Стоичков като почетен (нещатен) консул на Република България в Кралство Испания със седалище в Барселона и с консулски окръг, обхващащ територията на автономна област Каталуня и автономна област Арагон.

От ведомството съобщиха, че е стартирала процедурата по освобождаването на Христо Стоичков. Предстои след вътрешна съгласувателна процедура решението да бъде разгледано от Министерския съвет. 

Христо Стоичков е назначен за почетен консул с решение на Министерския съвет № 585 от 29 юли 2011 г. През последните няколко години дейността му като почетен консул е затруднена поради обстоятелството, че тойпребивава основно в САЩ.

"В допълнение следва да се има предвид, че в бъдеще ефективното изпълнение на функциите на почетен консул от страна на г-н Стоичков ще бъде възпрепятствано поради усложняване на комуникацията му с официалните власти на Кралство Испания заради последните му публични изяви.
 Кралство Испания е стратегически партньор и приятел на България, поддържаме отлични двустранни отношения на всички равнища и интензивно сътрудничество във всички области от взаимен интерес", съобщават от министерството.

Пред мексиканската телевизия "Унивижън" футболистът, който е почетен консул на България в Барселона, нарече действията на испанското правителство "пълен срам" и каза, че европейската общност трябва  да действа с твърда ръка при случилото се. Той обвини във франкизъм вицепремиерът на Испания Сорая Саенс де Сантамария  в следване на принципите на генерал Франсиско Франко. 

Носителят на "Златната топка" за 1994 г. изрази несъгласието си с действията на испанските власти по време на референдума за независимост на Каталуня. Стоичков твърди, че именно по нареждане на вицепремиера полицията е изпратена да бие хората, гласуващи на референдума.

"Нейният дядо - франкист, баща ѝ също, тя самата, вероятно и синът ѝ. Тя ли ще ни казва какво да правим? Трябва да си подаде оставката, тъй като не може да пращаш полицията да бие невинни хора. Испанското правителство, вие сте пълен срам. Затова ще бъдете там, където си заслужавате - отделени от света", каза Стоичков в ефира на мексиканската телевизия, с лента с флага на Каталуня на ръката си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във