Банкеръ Daily

Общество и политика

Освобождаваме председателя на ДАНС, обяви премиерът Стефан Янев

Премиерът Стефан Янев предлага шефът на ДАНС Димитър Георгиев да бъде освободен от поста си. На брифинг в Министерския съвет служебният премиер обяви, че предлага на президента Радев да подпише указ за отстраняването му. 

"С поведението си този председател създаде прецедент, с който накърни престижа на службата и създаде основание да се смята, че той предприема политически мотивирани действия за една длъжност, която е деполитизирана по закон", заяви Янев.

Мястото на Георгиев ще бъде заето от Вальо Тончев, който е дългогодишен служител на ДАНС.

Позицията на Димитър Георгиев бе поставена под въпрос, след като стана ясно, че той е излязъл в дълъг неплатен отпуск. Същата бе ситуацията и с шефа на Държавната агенция "Разузнаване" (ДАР) Атанас Атанасов.

„По отношение на другите председатели на служби, когато дойде време ще ви информирам надлежно“, каза още Стефан Янев.

Напрежение възникна и след като се разбра, че шефовете на службите са поискали среща с премиера Янев, но им е била отказана. "Те бяха поканени още миналата седмица на среща с премиера, на която те не се отзоваха. В резултат на което, премиерът работи от една седмица вече с техните заместници. Сега са дошли в Министерски съвет с идея за среща с премиера, но както знаете, когато има заседание на МС, е изключително натоварено и просто не е била възможна срещата", обясни преди дни говорителят на служебния кабинет Антон Кутев.

Паралелно се разпали и скандал заради твърденията, че ДАНС е участвала в незаконно подслушване на политици от "Демократична България", "Има такъв народ" и "Изправи се, мутри вън". Според съпредседателя на ДБ Атанас Атанасов подслушването на политици е било вършено от три звена – "Вътрешна сигурност" и ГДБОП в МВР и антитерористично звено в ДАНС. Вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че СРС-та са били прилагани от Държавна агенция "Технически операции".

Междувременно Специализираният наказателен съд (СНС) обяви, че не е издавал разрешения за подслушване на политици - настоящият служебен премиер или лица от политически формации.

Във вторник (25 май) от "Изправи се, мутри вън" внесоха в Бюрото за контрол на СРС искане за проверка дали са подслушвани по време на предизборната кампания и на протестите. През това време се проведе и протест пред сградата на ДАНС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във