Банкеръ Daily

Общество и политика

Освободиха почетния ни консул в Донецк, подкрепял сепаратистите

Правителството освободи от длъжността почетен консул на България в Донецк украинския гражданин Иван Аврамов. Той е освободен от длъжността след постъпили сведения за участие в дейности, които биха могли да доведат до уронване на престижа на България в Украйна и да имат негативни последици за отношенията между двете държави, както и за ефективната защита на правата на българската общност в Украйна. Името на Аврамов се свързва с публикации за негова съпричастност към дейности срещу украинската държава, което е сериозна пречка за осъществяване на основните функции на длъжността почетен консул. Произходът на Аврамов е български - от Болгород, но той е украински гражданин.

В медиите се появи информация за Аврамов, че подкрепя проруските сепаратисти в размирните области на Източна Украйна, в които е почетен консул. Освен това е бил член на “семейството” на Виктор Янукович, както е известна в Украйна олигархичната структура около сваления с бунтове бивш президент на страната.

Иван Аврамов е на 45-то място в списъка на най-богатите украинци със състояние от 352 млн. долара. Твърди се, че в “семейството” е бил надзорник на Одеска област, контролирал е производството и контрабандата на алкохол. Освен това е съсобственик на въгледобивния монополист “Донбасхолдинг” и собственик на няколко фабрики за обогатяване на въглища.

Притежава и Болградския завод за алкохол, а при управлението на Янукович е контролирал и държавния алкохолен монопол “Укрспирт”. В Луганск пък има компания за добив на газ.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във