Банкеръ Daily

Общество и политика

Oсвободиха директора на Онкологията в София д-р Стефан Константинов

Директорът на УСБАЛ по Онкология в София д-р Стефан Константинов е освободен от поста си. Това потвърди самият Константинов с пост във Фейсбук.

Причината за рокадата е лошото финансово състояние на болницата.

Д-р Константинов, който бе здравен министър, пое болницата в изключително лошо финансово състояние. В момента онкологията няма просрочени задължения, но все още има големи дългове.

"Да, вярно е. Хич не си поплюват накрая. Разбирам ги, сега им е паднало, отиват си. А ако вие искате да разберете как и защо в 12 без пет се маха директор, извадил от финансовата тиня тежка болница, то утре следете пресконференцията ни в БТА. И в следващите дни. Защото е брутално. Ама много", написа в личния си профил във Фейсбук Стефан Константинов.

Преди седмица здравната министърка проф. Асена Сербезова обяви държавните болници в лошо състояние, но тогава онкологията не бе сред изброените болници.

Мястото на д-р Константинов ще се заеме от бившия началник на коремната хирургия в УСБАЛО – проф. Панайот Куртев, който е в пенсионна възраст.

По постъпили сигнали в Министертвото на здравеопазването звеното „Вътрешен одит“ е извършило проверка в УСБАЛО ЕАД. Проверяващите са констатирали нарушения на Закона за обществените поръчки, неприлагане на системата за двоен подпис в 4 от общо 11 проверени договора, съобщиха от здравното министерство.

Сред нарушенията, констатирани от звеното „Вътрешен одит“, е, че изпълнителният директор на лечебното заведение не е свикал общото събрание за избор на нов Научен съвет след изтичане на определения мандат. Установено е, че действия са предприети в края на месец януари т. г. – близо 10 години след избора на предходния състав на Съвета.

В периода септември 2017 г. – декември 2021 г. не са провеждани конкурси за заемане на академична длъжност „асистент“, „главен асистент“ и „доцент“.

Извършена през месец април т. г. извънредна проверка на ИАМН в лечебното заведение констатира несъответствие между Правилника на болницата и разрешението за осъществяване на лечебна дейност – в Правилника за устройството, дейността и вътрешния ред на УСБАЛО не са регламентирани структурата и дейността на Отделение по гръдна хирургия, Отделение по хирургия на гърда, Отделение по оперативна гинекология и Отделение по консервативна гинекология, което представлява нарушение на чл. 50, ал. 1 от ЗЛЗ.

Проверката установи, че в УСБАЛО е утвърден „Ценоразпис на медицинските услуги по желание на пациенти и допълнително поискани услуги, свързани с оказването на медицинска помощ, които се заплащат по цени, определени от УСБАЛО ЕАД, при спазване на изискванията на Наредбата“. С определянето на различни цени за допълнително поисканата услуга „избор на лекар/екип от медицински специалисти“ в зависимост от вида на клиничната пътека и сложността и/или продължителността на манипулацията, интервенцията/дейността, която ще бъде извършена на пациента, е извършено нарушение на чл. 31, ал. 2 от Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ. Съгласно Наредбата не е допустимо определянето на различни цени за избор на лекар/екип в зависимост от сложността и/или продължителността на съответната дейност.

За временно изпълняващ длъжността директор на лечебното заведение до провеждането на конкурс е назначен проф. Панайот Куртев.

Проф. Куртев е завършил Медицинската академия в София. Има придобити специалности по хирургия и онкология. Той е и магистър по здравен мениджмънт. От 2008 г. до 2014 г. е началник на Отделението по колопроктология към СБАЛО. В продължение на години е бил началник на хирургичната клиника на лечебното заведение. В периода 2010 г. – 2018 г. е изпълнявал длъжността зам.-директор по лечебната дейност на СБАЛО. Проф. Куртев има множество научни публикации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във