Банкеръ Daily

Общество и политика

Освещават "Раковски мост" в София

Тържественото освещаване на "Раковски мост" в София е насрочено за 9 октомври 2017г. от 11.00 часа. Инициативата за наименуването на моста над река Владайска при кръстовището на ул. "Г. С. Раковски" и бул. "Сливница" е на два инициативни комитета, които обединиха усилията си за маркиране на духовно пространство в памет на революционера в столицата. Поводът е 150 години от смъртта на идеолога на националното освободително движение. 

С освещаването ще бъде монтиран бюст-паметник, който ще бъде разположен върху западната стена на сградата на Централното управление на Агенция "Митници" със съгласието и подкрепата на приходното ведомство. На 28 септември 2017г. Столичният общински съвет одобри на своя сесия три решения по предложение на Инициативен комитет "РАКОВСКИ В СОФИЯ". наименуване на  „РАКОВСКИ МОСТ”, откриване на процедура по публичен конкурс за подходящо художествено оформяне на района на моста, както и поставяне на бюст-паметник на Г.С. Раковски на западната стената на Агенция „Митници”. 

Активна подкрепа на инициативата оказват столичният кмет Йорданка Фандъкова, заместниците й Тодор Чобанов и Николай Стойнев, главният архитект Здравко Здравков, председателя на СОС Елен Герджиков, съветниците Антон Койчев, Борислав Бориславов, Малина Едрева и Ботьо Ботев. На 03 октомври 2017г. от 18.00 ч. ще се проведе СЪВМЕСТНО ТЪРЖЕСТВЕНО заседание на Инциативен комитет "РАКОВСКИ В СОФИЯ" и на Инициативен комитет за паметник на Г.С. Раковски, на който ще бъдат дадени допълнителни подробности по честванията. Продължава набирането на средства за изграждане на паметник в цял ръст на бележития българин.

 

 


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във