Банкеръ Daily

Общество и политика

Освен без бизнес Пеевски остана и без майка

ВАС остави без разглеждане жалбата на "Българско лято" срещу включването й в разширения списък "Магнитски"

При социализма ядосани родители заплашваха децата си, че ще се откажат от тях чрез Държавен вестник. Сега обаче времената са по-други.

Майката на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски - Ирeнa Кръcтeвa, е възразила срещу включването ѝ в "черния списък" на санкционираните по закона "Магнитски". Бившата директорка на Българския спортен тотализатор претендира, че няма бизнес свързаност със сина си, обяви на брифинг на 22 юни финансовият министър Асен Василев.

"Такова възражение имаме от г-жа Ирена Кръстева, която пише, че не е свързана с Делян Пеевски. Възраженията се разглеждат от комисията на базата на предоставени документи. Ако се установи, че някои от лицата в списъците нямат свързаност, ще бъдат извадени. Една фирма вече беше извадена, защото се оказа, че при вписването е направена грешка в Търговския регистър. Кoмиcиятa обаче ce cъбирa вeднъж ceдмичнo и затова произнасяне по този казус още няма" oбяcни министър Василев.

В списъка на българското финансово министерство са включени "всички физически и юридически лица,

притежавани, контролирани или управлявани през последните пет години

от лицата, включени в списъка на Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ (OFAC)". Участвали са в повече от едно дружество и са с установена безспорна свързаност с физически и юридически лица от списъка. В разширените списъци на финансовото ни ведомство са включени над 90 фирми, свързани с Божков и Пеевски.

Двете водещите фигури от санкционния списък на САЩ по закона "Магнитски" - Делян Пеевски и Васил Божков, се опитват да оспорят в съда продължението на санкционния режим, въведено от правителството. Във Върховния административен съд бяха подадени жалби от фирмата "Интръст", която е собственост на Пеевски, както и от партията "Българско лято", чийто лидер е Божков, срещу т.нар.

черен списък на българското Министерство на финансите. 

На 22 юни Върховният административен съд обаче остави без разглеждане жалбата на Божковата политическа формация срещу включването й в разширения списък "Магнитски". Магистратите приемат, че оспореното решение на правителството само по себе си по никакъв начин не засяга възможността на "Българско лято" да участва в парламентарните избори през юли и поради това не е налице законов интерес за оспорване на този акт.

"По отношение на искането за спиране на предварителното изпълнение на акта на Министерския съвет върховните магистрати приемат, че не са ясни фактическите обстоятелства за настъпили вреди. Жалбоподателят не е описал конкретни доводи в тази насока, извън поддържаните възражения по законосъобразността на решението на МС, които са несъотносими към предварителното му изпълнение, а касаят спора по същество. Поради това искането е недопустимо и следва да бъде оставено без разглеждане", се казва в определението на върховните съдии, което подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС.

Ден по-късно пък стана ясно, че до момента

във ВАС са заведени общо 37 жалби срещу решението на кабинета 

за създаване на разширен списък на лицата, за които се отнасят санкциите по закона "Магнитски". 

Всички те са подадени от името на търговски дружества, сред които е и притежаваното от Делян Пеевски "Интръст", както и фирми, свързани с Васил Божков. Има и жалба, подадена от зам.-председателя на Националното бюро за контрол върху специалните разузнавателни средства Илко Желязков.

Въпросните жалби се разпределят на случаен принцип измежду всички съдии на ВАС, така че няма да се гледат само от едно отделение.

Междувременно третият санкциониран от САЩ по "Магнитски" - Желязков, подаде оставката си като заместник-председател на Бюрото за контрол на СРС. Тя бе внесена на 14 юни в деловодството на парламента. Веднага след скандала Илко Желязов излезе в отпуск, който изтече. Затова, освен че е депозирал молбата си за освобождаване, която ще може да бъде разгледана след конституирането на 46-ото Народно събрание, той е удължил отпуска си до 23 юли.

В списъка

изненадващо влязоха и собствениците на компанията Efbet

- Боян и Цветомир Найденови, както и баща им Стефан. Найденови обявиха пред медиите, че са подали няколко възражения - до Министерството на финансите, НАП, ДАНС и Министерския съвет, с искане да бъдат извадени от списъка. Основният им аргумент е, че са прекратили всякакви отношения със санкционираните по закона "Магнитски" лица още през март 2020 година. В позицията си те изтъкват още, че "много преди мерките по закона "Магнитски, ние инициирахме действия за уличаването на Васил Божков в корупционни и престъпни деяния с риск за нашата сигурност и бизнес..."

Според решението на Министерския съвет списъкът може да бъде допълван или коригиран при получаване на нови данни или факти, подадени от ДАНС и НАП. Лицата, попаднали в него, могат да излязат, като прекратят връзките си със санкционираните по "Магнитски".

Facebook logo
Бъдете с нас и във