Банкеръ Daily

Общество и политика

Осъществява се посегателство над демокрацията, обяви ДБ

"Демократична България" остава без регистрирана листа с кандидат-депутати в Стара Загора, след като Централната избирателна комисия потвърди решението на РИК-Стара Загора по казуса. От ДБ са представили документи без ръчни подписи, а само със сигнатури на електронен подпис. В решението на РИК е уточнено, че в Изборния кодекс не е посочено използването на електронен подпис.

Обединението излезе с остра позиция след решението на Централната избирателна комисия.

"ЦИК се готви да осакати участието на "Демократична България – Обединение" в изборите за 47-о Народно събрание. След отказа за регистрация на листата на "Демократична България" в Стара Загора заради подадени документи с електронен подпис, има предложение от член на ЦИК да бъде преразгледана регистрацията на листите ни в още 7 МИР-а, където документите също са подадени с електронен подпис", предупредиха от ДБ.

Политическият съюз подчертава, че потъпквайки правото, партиите на статуквото започват открита война чрез своите представители в ЦИК и РИК срещу "Демократична България".

"Това е безпрецедентна атака срещу законността и модернизацията на страната, за която от години се борим", казват още от обединението.

ДБ съобщи, че ще се възползва от правото си да обжалва решението на ЦИК пред Върховния административен съд. 

"Демократична България“ ще търси възстановяването на справедливостта в съда. Призоваваме всички демократи в България да не допуснат опорочаването на парламентарните избори! Не можем да допуснем избиратели да бъдат лишени от избирателни права! Не можем да останем безучастни, когато се гаврят с демокрацията", завършва позицията на обединението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във