Банкеръ Daily

Общество и политика

Осъдена ли е София заради мръсния въздух?

Столичният кмет Йорданка Фандъкова определи като "тежка манипулация" твърдението, че Европейският съд в Люксембург е осъдил Столичната община заради качеството на въздуха. "Вече се превърнаха в стил на вашата работа манипулациите, внушенията и спекулациите, особено с тежките проблеми на града. Това не е почтеният подход", каза Фандъкова по време на заседание на Столичния общински съвет в отговор на обвиненията на председателя на групата на "Демократична България" Методи Лалов, че София е осъдена за качеството на въздуха.

"Това освен, че е лъжа, е заблуждение за гражданите на София. Манипулация и то тежка манипулация и знак за равенство между изграждането на модерна екологична инсталация за оползотворяването на RDF гориво, каквито инсталации съществуват в едни от най-чистите градове в Европа, с горенето на отпадъци в кварталите – нещо, с което аз се боря и получавам подкрепа от много от политическите сили, включително в парламента. Само от тези два примера става ясно, че в голяма част от вашата декларация има тежки манипулации“, заяви кметът.

По думите на градоначалника проблемът със замърсяването на въздуха е сериозен и не се решава с политически декларации и манипулации, а с работа.

Фандъкова подчерта, че по нейно настояване била изготвена наредбата на Министерство на транспорта, чрез която могат да се спират от движение автомобили. Кметицата припомни, че по нейна инициатива са защитени два проекта за безплатната подмяна на отоплителни инсталации.

Междувременно и днес Столичната община предупреди, че качеството на въздуха е влошено. Официалният общински сайт Air.Sofia.bg съобщава за превишено ниво на фини прахови частици.

Facebook logo
Бъдете с нас и във