Банкеръ Daily

Общество и политика

Остър тон при президента заради гражданството на Кирил Петков

Гражданството на служебния министър на икономиката Кирил Петков стана причина за размяна на реплики между представители на ПГ на ДПС и президента Румен Радев по време на консултациите на "Дондуков 2" за съставяне на кабинет.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ попита президента за гражданството на Петков, а държавният глава отвърна, че не е удачно точно от ДПС да повдигат темата, "защото въпросът за гражданството означава не само да имаш паспорт, а да носиш България в цялото си сърце". "Когато избухна този скандал, аз се срещнах с Кирил Петков и го попитах: "Коя е вашата родина-майка България или Канада?" и получих еднозначен отговор: "България", каза президентът. Радев зададе същия въпрос и на Карадайъ - коя е неговата родина-майка. А лидерът на ДПС беше категоричен, че е България. Държавният глава намекна, че отговорът не е бил искрен, съдейки по думите на Карадайъ, изречени пред чужди власти преди време. 

Според Карадайъ лицемерието в политиката е основен инструмент в последните години: "Отношението към различните групи и различния аршин за разбирането на Конституцията на Република България е факт в момента", смята той.

В разговора се включи и Йордан Цонев от ДПС, който заяви, че не може да остане безучастен. "Това можем да питаме и бесарабските българи. Всеки етнос, който не живее на територията на страната, си има родина и държава по произход. И да питаме точно тази част от обществото, която е доказала, че носи България в сърцето си... Съжалявам, че тази лекция трябва да си я четем тук", добави Цонев.

В началото на срещата президентът и представителите на ДПС се обединиха около мнението, че страната ни е изправена пред редица кризи. Затова е нужен диалог, компромис и консенсус.

"На всички ни е ясно, че страната ни е изправена пред комбинации от кризи и тези кризи изискват държавническо отношение, изискват прозорливост от всички партии за съставяне на редовен кабинет с широка парламентарна подкрепа. За разлика от 45-ото Народно събрание, в 46-ото вашата партия беше поканена на диалог за формиране на правителство. За нас е важно да разберем вашето мнение и какъв трябва да бъде подходът към този въпрос - формиране на редовен кабинет с ясни цели, приоритети и програма, който да очертае път за устойчиво развитие на страната", каза държавният глава.

Наистина, страната ни е изправена пред множество кризи. В момента е факт и политическата криза, посочи председателят на ДПС. "Нашата позиция ние заявихме още след изборите за 45-ото Народно събрание - че българските граждани поискаха промяна и че имат нужда от стабилност и сигурност. Тогава бяхме заявили и безусловна подкрепа към новите партии в парламента, за да има кабинет. Тази позиция на изборите за 46-ото Народно събрание малко се промени с оглед на кратката биография на 45-ия парламент и нашата заявка, че безусловна и непотърсена подкрепа няма да има от наша страна. Категоричното ни условие за подкрепа е възстановяване на нормалността в политиката и на демокрацията в нашата страна", подчерта Карадайъ. Той посочи още, че актуализацията на бюджета ще се разглежда в Народното събрание - там, където ѝ е мястото.

"Изложихме нашите аргументи за необходимостта от редовен кабинет, защото в този служебен кабинет има много пропуски. Нека да видим какво ще се предложи. Диалогът, дебатите, между партиите, да видим какво ще заявят", каза лидерът на ДПС на излизане след консултациите.

Взаимоотношенията са такива, каквито са, допълни той. "Г-н Радев е може би изнервен малко, предвид политическата ситуация. А може би урокът от 30 години правене на предизборна кампания с анти-ДПС реторика и омраза явно не е научен. С анти-ДПС реторика и омраза никоя криза няма да бъде решена. Нещо повече - с анти ДПС реторика и омраза никой не може да прикрие своята политическа немощ", счита Карадайъ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във