Банкеръ Daily

Общество и политика

Остров Света Анастасия ще очаква първите си гости на 8 май

Най-нетърпеливите да посетят острова в Черно море ще могат да го направят на 8-и май, петък. Остров Света Анастасия ще бъде достъпен за туристи и гости при определени мерки за сигурност. Във връзка с извънредното положение ще бъдат въведени определени ограничения. Музеят ще остане затворен. Достъпни за гостите ще бъдат откритите пространства и църквата "Успение Богородично".

При определени ограничения ще функционира кафетерията и ресторанта. Пекарната ще работи на принципа на павилион -  като няма да се позволява влизането на повече от един гост. Ресторантът ще функционира, като закритата му зала ще остане недостъпна за посетители. Масите на открито ще са разположени на разстояние от поне 2,5 метра.

На 8-ми май кораб "Анастасия" ще отплава за първия си курс в 10:00 часа от "Магазия 1" в Бургас. Престоят на острова ще е 2 астрономически часа.

Света Анастасия е български остров в Бургаския залив в Черно море. Между 1945 и 1991 г. островът носи името Болшевик. Намира се на 6,5 км югоизточно от Бургас, между нос Света Анастасия и нос Атия. Островът е изграден от вулканични скали. На него се намира манастирът „Света Анастасия”. Той е един от седемте български острова в Черно море и третият по големина след островите Свети Иван и Свети Кирик. Макар и площта му да е само 9 дка (може да бъде обходен целия за 10 минути пешеходно вървене), остров Света Анастасия има много интересна и драматична история.

Той няколко пъти сменя името и предназначението си. През Средновековието на него е построен манастир, нападан и опожаряван няколко пъти. В средата на острова е изградена църква „Възнесение Господне“, останала непокътната и до днес, въпреки вековете на османско владичество.

През 20-те, 30-те и 40-те години на миналия век на остров е действал лагер за политически затворници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във