Банкеръ Daily

Общество и политика

Остри реакции срещу прибирането на Иванов в Столичен инспекторат

Ивайло Иванов

Опонентите на ГЕРБ в Столичния общински съвет реагираха остро на назначението на бившия главен секретар на МВР Ивайло Иванов за шеф на Столичния инспекторат. Срещу осъщественото от кмета Фандъкова назначение застанаха практически всички опозиционни сили в СОС - БСП, "Демократична България" и "Спаси София". 

"Директор на Столичния инспекторат не е нито милиционерска, нито пазвантска длъжност. За нея трябва експертиза, каквато новоназначеният Ивайло Иванов, уволнен неотдавна от поста главен секретар на МВР, не притежава", заяви председателят на БСП - София Калоян Паргов.

Според него не е нормално точно Ивайло Иванов да бъде назначен за директор на Столичния инспекторат. "След всичките скандали с превишаване на правата на полицията по време на протестите миналата година, заради които Иванов беше отстранен от поста главен секретар на МВР, това назначение буди недоумение", обясни лидерът на градската организация на БСП.

По думите му това назначение показва, че от ГЕРБ продължават да подсилват позициите си в местната власт, като "инсталират на различни постове верните си изпълнители".

"Прибирането им на удобни административни позиции в общините само потвърждава моето твърдение, че доскорошните управляващи се окопават в местната власт, отлично разбирайки, че националната за тях вече е мираж", изтъкна Паргов.

Един от лидерите на ДБ в Столичния общински съвет Борислав Игнатов използва назначението, за да поиска оставката на кмета Фандъкова. "Фандъкова си реди администрацията по старата соцсхема “милиционер, роднина, милиционер, роднина. Затова и резултатите ѝ са такива. Това назначение обаче прелива чашата! Оставка, Фандъкова!", коментира Игнатов. 

Остро реагира и общинският съветник от "Спаси София" Борис Бонев. Той определи назначението на Иванов като "скандално, нагло и недопустимо" и за пореден път поиска оставката на Фандъкова.

"Йорданка Фандъкова назначи бивш шеф в МВР, отговорен за побоищата над протестиращи, за нов директор на Столичен инспекторат. Mои връстници, млади хора, бяха бити жестоко под колоните на Министерския съвет на протеста, на който и аз присъствах. Всеки един от нас можеше да бъде набит по такъв варварски начин. И наградата за това престъпление е ново топло местенце за хората лоялни на ГЕРБ!? Това категорично трябва да се прекрати - хората на ключови длъжности трябва да са лоялни на законите и обществото, а не на Партията", отбеляза Бонев.

Той също поиска оставката на Йорданка Фандъкова. 

На 14 май служебното правителство предложи на президента да освободи Иванов от поста главен секретар на МВР. В мотивите бе изтъкнато полицейско насилие на протестите през лятото на 2020 година.

Столичен инспекторат осъществява контрол по спазване на нормативните актове на Столичен общински съвет, на законите и подзаконовите нормативни актове, както и на договори, по които страна е Столична община. Инспекторатът е на пряко подчинение на столичния кмет. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във