Банкеръ Daily

Общество и политика

Остри реакции след решението на ЦИК за 100% броене на разписките

Снощното решение на ЦИК за 100% ръчно броене на контролните разписки от машините за гласуване предизвика остри реакции.

Ще припомним, че буквално часове преди деня за размисъл ЦИК излезе с ново решение за 100% преброяване на контролните разписки от машинния вот от секционните избирателни комисии в страната и в чужбина. Предложението беше внесено от заместник-председателя на комисията Емил Войнов и бе подкрепено от 12 членове на комисия срещу двама, гласували против.

Предпоследното решение на ЦИК бе за 30 процента контролно броене на разписките от машините от секционните комисии, след като Върховният административен съд се произнесе срещу решението за пълно броене.

"Целенасочена стратегия"

"Това не е грешка, а целенасочена стратегия. Тя е замислена, планирана и реализирана. Целят се две неща – да се отблъснат хората от изборния процес и да се даде възможност за едно грешно преброяване, коментира министърът на правосъдието Иван Демерджиев пред "Дарик радио".

Според правосъдния министър държавата е направила всичко възможност да убеди хората, че изборите ще бъдат честни.

"Това, което се случи с машините и „Сиела Норма“, не трябваше да се случва. Тези действия бяха според мен синхронизирани и породиха съмнение и напрежение. Нещо, което не трябваше да се случва. Когато човек проследява взаимовръзките, най-лесно е да следи потока на парите“, заяви Демерджиев.

Обжалване във ВАС

Две партии внесоха жалба срещу решението във Върховния административен съд. ВАС обаче ще се произнесе след изборите на 14 ноември.

"Ние не сме против контролното преброяване на разписките, но е редно, както пише и в Изборния кодекс, това да се извърши от друг орган – от Районната избирателна комисия или от Централната избирателна комисия. Сега целта е друга – не да се установява несъответствие, а да се всее съмнение и подозрение у хората, избирателите да се разколебаят", коментира Мая Манолова. 

"Никак, ама никак, не ми се пишат такива неща, особено в този ден. Но не мога да се отърва от усещането, че това с машините, отговорите, които звучат някак наужким, и последвалото решение на ЦИК за всеобщо броене на разписки са активно мероприятие за дискредитиране на изборите (особено едните). За намаляване на интереса към тях, респ. активността, създаване на усещане за хаос и компрометиране на образа на машинния вот като цяло. Както и отказване на част от членовете на секционни комисии за евентуален втори тур. Особено членовете от едната страна", коментира във фейсбук профила си политологът Първан Симеонов.

Какви са мотивите

Вносителят на предложението Емил Войнов обясни, че решението за 100% броене на разписките е взето, тъй като през последните дни напрежението около тези допълнителни 427 машини се е нагнетило много, въпреки че те са заключени, запечатани и е сигурно, че няма да се използват. 

"За да се успокои общественото напрежение взехме решение, за по-голяма гаранция, все пак да бъдат преброени всички разписки. Резултатите от контролното преброяване няма да повлияят на самите резултати от гласуването. Те са само за сверяване, за контролно преброяване. Приложили сме всички указания на съда, не вярвам решението да бъде отменено”, заяви Емил Войнов, който е излъчен за член на ЦИК от БСП.

Неговото предложение бе подкрепено от 12 от 15 от членовете на ЦИК. Против гласуваха само Цветозар Томов и Росица Матева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във