Банкеръ Daily

Позиция на общинските съветници от групата на "БСП за България" в СОС

Оставката на заместник-кмета по екология, колкото и да е удобна, не решава проблемите

Свидетели сме на поредната "неочаквана" оставка на заместник-кмет по екология на Столична община по "лични причини". Освобождаването на Йоана Христова е признание на кмета Йорданка Фандъкова и мнозинството в Столичния общински съвет за несправяне с трупащите се от години проблеми в управлението на отпадъците и почистването на града, чистотата на въздуха, състоянието на парковете и зелените площи в София. Това се казва в позиция на общинските съветници от БСП по повод оставката на Христова.

От групата на левицата считат, че Йоана Христова не се справи с нито един от посочените от нея приоритети при назначаването й в началото на 2017 година - подобряване качеството на въздуха в София, реализиране на проекта за инсталация за горене на RDF и ремонта на Западен парк.

Общинските съветници от групата на "БСП за България" са категорични, че тази оставка в никакъв случай не отменя и не намалява отговорността на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и управляващото мнозинство на ГЕРБ за видимите за всички граждани провали в сферата на екологията и чистотата в София. Те са убедени, че ако не бъде преосмислена политиката и действията в този ключов ресор, който и да е новият заместник-кмет, нищо няма да се промени.

„За тези проблеми ние, общинските съветници от групата на "БСП за България", говорим и предлагаме решения от години. Но те обикновено биваха неглижирани, проблемите бяха замитани под килима с йезуитски обяснения, а решаването им беше замествано със самоцелни пиар кампании”, се казва още в позицията.

Левите общински съветници припомнят, че през 2016 г. Са алармирали за увеличаващото се замърсяване на въздуха, но мнозинството от ГЕРБ ги обвинило в разпространение на неверни новини, категорично отказало да приеме този факт и да предприеме мерки. Стигна се до там, че ЕС да наложи глоби на България, за да бъде приет доклад със стратегия за справяне със замърсения в пъти над допустимите норми въздух, посочват от групата на БСП.

„Многократно остро поставяхме въпроси, свързани с тежки нарушения и престъпления при управлението на общинското дружество "Чистота Искър" ЕООД. През 2019 г. по наше искане беше освободен управителят на дружеството и беше извършена проверка, по която беше изготвен доклад. Въпреки многократните ни опити да се запознаем с този доклад и установените нарушения, той не ни беше представен от кмета Йорданка Фандъкова. А нарушенията, по нейни признания, са много и изключително сериозни, като някои от тях имат и престъпен характер”, пишат в становището социалистите.

Те припомнят също, че през последните 4 години в бюджета на Столична община се заделят все по-крупни суми за дейностите по чистота на града, но от това София не става по-чиста и подредена, а увеличаването на кратността и ефективността на миенето на улиците в София остана само пожелание. „Ето защо, общинските съветници от групата на "БСП за България" през декември 2019 г. внесохме доклад за създаване на общинско предприятие по чистотата, което да замени външните фирми и да гарантира по-евтина и качествена услуга по почистването на града”, подчертават социалистите.

Според тях провал е и ремонтът на Западния парк. Срокът за извършването, на който се удължи с 2 години, като на последната сесия на СОС едно от смехотворните обяснения бе свързано със забавени доставки заради пандемията от COVID-19.

„За сметка на това широко прокламираните антиепидемични мерки – редовно миене на улиците с дезинфектанти, извършване на дезинфекция на спирки и контейнери за боклук, си останаха само с една медийна акция в район "Люлин" и дотам. Формалното отношение и спорадични акции по извършването на тези дейности, дори в условията на епидемия, са характерни за безхаберното отношение на Столична община към здравето на софиянци”, се казва още в позицията.

Общинските съветници от БСП заявяват, че оставката, колкото и да е удобна, не решава проблемите. Те очакват сериозен анализ и отговори. „На ход е кметът Йорданка Фандъкова”, завършва становището им.

Facebook logo
Бъдете с нас и във