Банкеръ Daily

Румен Радев:

Оставката на Гешев ще е в полза на гражданското общество

"Моята оценка за действията на главния прокурор съм я дал още миналата година. Неговата оставка ще е в полза на гражданското общество и на страната". Това каза пред журналисти във Варна президентът Румен Радев. Той критикува обвинител номер едно Иван Гешев за "оглушителното му мълчание" за вихрещата се корупция по най-високите етажи на властта. "Знаковите корупционни скандали, които обиколиха всички световни медии, дълбоко дискредитираха страната ни. Оглушителното мълчание за харчене на милиарди публични средства на тъмно, докато в същото време прокуратурата агресивно клеветеше неудобните на властта", изтъкна държавният глава.

Според Румен Радев внесеното от служебния правосъден министър Янаки Стоилов предложение до Висшия за предсрочно освобождаване на главния прокурор е закономерен резултат от всичко, случило се до момента. Президентът не се нае да прогнозира дали ще се съберат достатъчно гласове за отстраняването на Гешев от поста, като обясни, че този въпрос следва да бъда отнесен към Висшия съдебен съвет.

Държавният глава коментира предложението служебното правителство да стане редовно. По думите му това звучи като добра теория и практическо решение, но редовен кабинет означава ясна политическа отговорност от партиите. И подчерта, че най-важната задача пред България е съставянето на устойчиво, ефективно и работещо правителство. Радев призова политическите партии да проявят отговорност. "Трябва да излъчат ясни политически позиции чрез министрите, които ще бъдат номинирани в редовно правителство. Хората не гласуват за служебния кабинет, а за партиите. Служебният кабинет е изцяло мое решение, мое назначение и отговорност", допълни той.

Президентът призова партиите да водят диалог помежду си и да избягват оправдания. Той даде положителна оценка за работата на кабинета на служебния премиер Стефан Янев: "Успешно изпълни задачата, която поставих - за начало на демонтажа на порочния управленски модел и оздравяване на държавността, за работа в интерес на обществото, а не на отделни партии и бизнес кръгове."

Съставянето на успешен кабинет, който да се ползва с доверието на хората, изисква отговорност и усилена работа, откритост и конструктивен диалог. Изисква почтеност и ясни морални принципи. Обществото очаква от партиите, които се обявиха срещу този порочен управленски модел, да представят ясна алтернатива, диалог и конкретни решения, а не оправдания, отбеляза Радев.

Той заяви, че срокът, в който ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет зависи много от хода на консултациите с парламентарно представените групи. Зависи много от това дали партиите ще намерят диалог, дали ще успеят да постигнат консенсус. А този път политическите сили нямат право на грешка. "Още един поправителен няма да бъде за тяхна сметка, а за сметка на всички нас", убеден е президентът.

Държавният глава коментира и създалия се казус около уволнението на проф. Асен Балтов като директор на „Пирогов“. Според него случващото се в лечебното заведение е показателно за системен проблем в системата на здравеопазването.

Facebook logo
Бъдете с нас и във