Банкеръ Daily

Групата на „Демократична България” в СОС:

Оставка на Борисов и Гешев! Днес мястото на всеки, който държи на демокрацията, е на улицата!

В политическа декларация общинските съветници на „Демократична България” поискаха оставката на Бойко Борисов и Иван Гешев и обявиха причините да не влязат на заседанието на Столичния общински съвет днес.

“В момента мястото на всеки, който държи на свободата, демокрацията и правовия ред, е на улицата, в защита на справедливия протест срещу задкулисието, превзело институциите на България”, се посочва в декларацията. Според общинските съветници Столичният общински съвет “разиграва почти същата бездарна постановка, която виждаме в Народното събрание, само че действието се развива на камерна сцена”.

В декларацията, прочетена от водача на групата Методи Лалов, присъстват и конкретни примери за завладяването на Столична община, сред които и сделките с имота на „Чистота-Искър”, ощетили софиянци с над 4 млн. лева. 

“За тези сделки сезирахме един от главните виновници за настоящите протести - главния прокурор Иван Гешев, както и Агенцията за държавна финансова инспекция. И какво мислите се случи? Нищо.  Преписките отлежават в някое чекмедже. За да могат други чекмеджета да се пълнят с 500-еврови банкноти и златни кюлчета”, пишат общинските съветници.

Декларацията завършва с искане за оставките на Бойко Борисов и Иван Гешев и с ясна заявка, че битката на „Демократична България” в СОС ще продължи. “Управляващите, разбира се, ще ни обвинят, че с днешния акт изоставяме работата си. Напускането ни днес обаче не е отсъствие от работа. Ние просто отиваме да вършим работата, от която има най-голяма нужда в момента: да върнем демокрацията и правовия ред в страната”, се казва в декларацията.

 

Ето пълния текст на декларацията на общинските съветници от „Демократична България”:

Днес групата на „Демократична България” няма да присъства на редовното заседание на Столичния общински съвет. Защо? Защото в момента мястото на всеки, който държи на свободата, демокрацията и правовия ред, е на улицата, в защита на справедливия протест срещу задкулисието, превзело институциите на България. 

За месеците работа дотук успяхме да се уверим в едно: Столичният общински съвет разиграва почти същата бездарна постановка, която виждаме в Народното събрание, само че действието се развива на камерна сцена. 

И тук виждаме задкулисието, опаковано в бюрократични хватки. И тук мнозинството силово, без разумни аргументи, налага решенията си, нищо, че са във вреда на хората. И тук двойният стандарт е постоянен декор на сцената. 

Спомнете си за окупираното от Васил Божков парче от природен парк „Витоша”; Спомнете си за затъналата в дългове Топлофикация; за "черната дупка" Център за градска мобилност;  за подарените обществени поръчки с резултат "ремонт на ремонта на ремонта". Или за сделките с имота на „Чистота-Искър”, от които софиянци изгубиха над 4 млн. лева. 

За тези сделки сезирахме един от главните виновници за настоящите протести - главния прокурор Иван Гешев, както и Агенцията за държавна финансова инспекция. И какво мислите се случи? Нищо.  Преписките отлежават в някое чекмедже. За да могат други чекмеджета да се пълнят с 500-еврови банкноти и златни кюлчета. 

Нашата роля в Столичния общински съвет е изключително необходима. Някой трябва да казва - високо, ясно и при всеки възможен повод - че царят е гол. Както например направихме с Ковачки и "Топлофикация". Ролята ни е тази - да осветляваме тъмните ъгълчета зад плюшените завеси, да разкриваме добре смазаните от дългогодишна употреба механизми на задкулисието, да разобличаваме игрите на едро и дребно, с които данъците на софиянци се превръщат в “джобни” на същата онази прослойка, срещу която днес сме навън, на улицата, и протестираме. 

Управляващите, разбира се, ще ни обвинят, че с днешния акт изоставяме работата си. Напускането ни днес обаче не е отсъствие от работа. Ние просто отиваме да вършим работата, от която има най-голяма нужда в момента: да върнем демокрацията и правовия ред в страната. 

И докато в нормални условия тази битка би могла да се води и в заседателната зала, то днес, в нашата почти смъртно задушена от корупция и зависимости държава, битката за демокрацията е там, на първа линия, на улицата, рамо до рамо с хората, които са ни избрали, за да ги представляваме.  

Разбира се, битката ни в Столичния общински съвет ще продължи. Но днес, в разгара на протестите, нашият глас може да подкрепи само едно: Оставка! Оставка на Борисов! Оставка на правителството! Оставка на Гешев! Оставка!

Facebook logo
Бъдете с нас и във