Банкеръ Daily

Общество и политика

Оставка, избори и след това дебати за конституция, категорични са от „Път на младите”

Румен Чолаков Снимка: Личен архив

Няма как правителство, загубило тотално обществено доверие, а и правителство само по себе си, да предлага нова конституция. Тази позиция изрази пред БНР Румен Чолаков от политическата платформа "Път на младите". Той е част от група, координираща протестите на българите в чужбина, учил е в Колумбийския университет и мечтае някога да участва в писането на нова българска конституция.

„Конституцията изисква широко обществено съгласие и ако действително искаме да направим рестарт, за този процес е необходимо много повече време. Ако искаме козметични промени, които могат да са и вредни, не ни трябва Велико народно събрание”, посочи Чолаков.

Румен Чолаков изрази притеснения от свикването на ВНС в момента, защото има „много дълбоко съмнение в честността на изборите в България“. Честни избори не могат да бъдат проведени, ако не бъде въведено електронно гласуване. „Трябва да има електронно гласуване, за да може това да бъде наистина социален договор на всички българи“, отбеляза той.

Чолаков направи сравнение между началото на американската конституция, започваща с думите „Ние, народът на САЩ…“, и нашата, която започва с думите „Ние, народните представители от VII-ото Велико народно събрание“.

„Може би е редно, когато бъде написан текстът на новата българска конституция, тя да бъде представена и на референдум пред всички българи, за да я подкрепят”, смята Румен Чолаков.

Естественият развой на ситуацията според него е незабавна оставка на правителството, нови избори и ново представителство в Народното събрание, а след това и начало на конституционните дебати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във