Банкеръ Daily

Общество и политика

Оставиха в ареста джигита, убил французин на околовръстното

Апелативният съд в София остави за постоянно в ареста Димитър Любенов, обвинен за катастрофата на  25 септември на околовръстното шосе на София. При инцидента загина един човек, а двама бяха ранени.

Магистратите се мотивираха, че има достатъчно доказателства в подкрепа на тезата на обвинението, както и опасност Любенов да извърши ново престъпление.

Преди дни Софийската градска прокуратура промени обвинението на Димитър Любенов в умишлено престъпление. Досега то беше, че по непредпазливост е причинил смъртта на 64-годишен френски гражданин и телесни повреди на двама други. Според събраните данни Любенов е шофирал след употреба на алкохол и наркотици. Той е шофирал със 195 км/ч, при ограничение от 80 км/час. В кръвта на Любенов бяха установени 1.73 промила алкохол, кокаин и други опиати.

Прокуратурата припомни, че вече е бил глобяван от "Пътна полиция" преди време. Съдът цитира данни, според които Любенов е санкциониран 23 пъти, 15 от които за последните две години, като дори някои нарушения са в съседни дни.

В показанията си Любенов твърди, че малко преди катастрофата е спрян от полицаи, на които дал 200 лева, за да го ескортират. Адвокатът му Ива Борисова заяви, че прокуратурата не е направила нищо, за да изясни дали в случая няма участие на длъжностни лица и спомогнали ли са те за катастрофата. Според адвокатката клиентът й е направил всичко възможно да не шофира, но е бил принуден.

Прокуратурата посочи, че това са твърдения на обвиняемия и се прави още проверка. Доказателства засега няма. 

Съдът цитира експертиза, че Любенов е можел да спре в отбивка на пътя, а непосредствено преди удара той не е използвал спирачките на колата. В съдебната зала през сълзи Любенов изказа съболезнования на загиналите. Виновен съм, направих грешка. За мен първият път се оказа фатален, каза още Димитър Любенов. ​

От своя страна министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев посочи, че във връзка със случая има отстранени полицаи, които са „имали участие, каквото не би трябвало да имат“. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във