Банкеръ Daily

Общество и политика

Оставеното от ГЕРБ наследство е много лошо, смята Софиянски

Бившият служебен премиер Стефан Софиянски определи наследството, оставено от дългогодишното управление на ГЕРБ като много лошо, изтъквайки, че България е на последно място в Европейския съюз и сме държавата с най-нисък БВП на глава от населението. България произвежда най-малко и има най-нисък стандарт и най-ниски заплати и това продължава, откакто сме член на ЕС. Икономиката ни е застояла, липсва развитие, нисък икономически растеж, липса на енергийна политика, отбеляза Софиянски.

"Не можем да наричаме чистка промените в ръководствата на ключови министерства и институции, извършвани от служебното правителство. Чистка ли беше смяната на министри от самия Борисов. Това е един нормален процес, защото е нужна екипност. Ако искаш да смениш политиката, на ниво министри и зам.-министри трябва да бъде създаден екип, с който да се проведе избраната политиката", коментира екскметът на София пред БНТ.

Бившият премиер коментира и състоянието на ГЕРБ, като посочи, че е добре партията да се развие в положителна посока. Той обаче каза, че това едва ли ще се случи.

"Едно нещо е много симптоматично и показателно - вече е срамно да си гербаджия в очите на нормалните хора", допълни той и предположи, че подобно отношение влияе и на самата партия.

Софиянски се спря и на проблема с кредитите, отпускани от ББР, като обясни, че тази банка е създадена да работи за бързото усвояване на европейските средства. По думите му с тази банка е допусната една много сериозна грешка.

"Когато се видя кризата с КТБ, държавата трябваше да се намеси. Тогава беше моментът с даването на парите, които трябваше да удовлетворят вложителите на пари в КТБ, трябваше да се използва този момент и да се събере ББР и КТБ, да се спаси КТБ, двете да се обединят и тогава ББР нямаше да работи като частна банка, както е сега", посочи той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във