Банкеръ Daily

Общество и политика

Остават блокирани трите софийски ключове кръстовища

Спокойно е преминала нощта в палатковите лагери на протестиращите с искане за оставка на правителството и на главния прокурор в София. И днес остават блокирани трите кръстовища - на Орлов мост, пред Ректората на Софийския университет и в района на площад „Независимост“. Според протестиращи на Орлов мост нощуващите в палатките стават все повече.

„Всичко беше съвсем спокойно, ходих и при майките, ходих и на фонтана. Хората си седят говорим си интересни неща“, каза един от лагерниците. „Все повече хора нощуват тук. Празнувахме два рождени дни, събираме сили за големия протест на 2-ри“ септември, заявиха протестиращи пред БНР.

За днес изненадващи блокади на институции не се планират.

„Имаше няколко заблудени човека с коли, които се опитаха да преминат през кръстовището. Опитаха се, но не успяха – полицията ги спря и ги върна обратно“, разказаха нощуващи в палатките. „Промени им се отношението към нас, изглежда, след тези инциденти, на полицията. Постоянно патрулират наоколо“, отбеляза друг от протестиращите.

„Ние сме спокойни, дошли сме тук с определена цел, тези, които не са съгласни, имат право да не са съгласни, нямат право да рушат“, заявиха пред БНР от палатковия лагер пред Софийския университет. 

Без инциденти приключи 52 рата антиправителствена демонстрация в София вчера. По традиция протестиращите изминаха в Марш на справедливостта, разстоянието от площад "Независимост", до барикадата на Орлов мост, този път и под звуците на песента на Пинк Флойд - "Стената".

От т.нар. Отровно трио призоваха хората да нощуват на площад "Независимост" на първи септември вечерта. На втори, от 8 сутринта започва голямата антиправителствена демонстрация в пространството между сградите от триъгълника на властта в София. 

От трибуната на площад "Независимост" адвокат Николай Хаджигенов от "Отровно трио" заяви: "За 52 дни променихме немалко неща. Не толкова колкото ни се иска и не толкова бързо, но пътят е дълъг, стръмен и трънлив и срещу нас. От днес разширяват зоната за сигурност, готвят се за втори септември, така че, ако някой не се чувства като „Опълченците на Шипка“, на втори ще бъдем „Опълченците на Шипка“. Поръчали сме черешови топчета, джепане. Те ще бъдат тук, готови. Имаме байраци, очевидно. Имаме и камъни! Стъпили сме върху тях! 52 дни ги трамбоваме, така че ние сме готови. Борисов, дали си готов за нас, ние идваме!".

"Ние сме българското "Оборище", каза генерал Шивиков и призова на втори септември хората да дойдат със семействата и децата си на големия антиправителствен протест на площад "Независимост" .

Контрапротестът:

Гражданската инициатива срещу протестните блокади в София отново събра десетки съмишленици пред Румънското посолство. До провокации и напрежение не се стигна. Според събралите се, протестите с блокади в центъра вредят на каузата, защото от тях страдат обикновени хора. 

На кръстовището беше преместена и подписката срещу блокадите в столицата. В нея има над 140 подписа и повече от 5000 в интернет. Ще бъде внесен и сигнал в прокуратурата, където, като подстрекатели за нарушаването на обществения ред се споменават организаторите на антиправителствения протест от т.нар. Отровно трио. Част от присъстващите настояваха и за оставката на президента Румен Радев, когото наричат "разединител на нацията".

Facebook logo
Бъдете с нас и във