Банкеръ Daily

Общество и политика

Оставаме без лекари до 2020-а

Резултатите от анкета, проведена сред лекарите под 40-годишна възраст, показват, че здравеопазването ни ще изпадне в кадрови колапс до 2020-а. Около 80% от младите медици планират да се реализират на Запад, а цели 96% имат готовност да стегнат куфарите си, макар и не веднага. Допреди две-три години лекарите, които заминаваха за чужбина да специализират, и тези, които оставаха да работят в българските болници, бяха приблизително по равно. Неуредиците в здравеопазването, проблемите със специализациите и липсата на перспектива за израстване в професията явно обаче напълно са отчаяли младите кадри. Днес средната възраст на лекарите в страната е 53 години, а смъртността в тази професия е по-ранна заради огромното напрежение, с което е свързана работата. Оказва се, че до 6-7 години България може да остане без новото поколение медици, което да замени старото и съответно достъпът до здравеопазване ще бъде почти нулев. "Независимо от тежката ситуация сме готови да работим за рестарт на системата и смятаме, че можем реално да помогнем", заявиха от гражданска инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване", която е автор на изследването.

Исканията са за по-високо заплащане с базова ставка от четири минимални заплати за младите лекари, по-добри условия на работа, улеснени модели за специализация, включително и децентрализация и разкриване на повече свободни места по регионите. Съсловната организация смята, че са необходими обективни критерии за кариерно израстване, премахване на финансовата диспропорция между медицинските специалности и ускоряване на изграждането на електронното здравеопазване.

"Най-елементарната стъпка, за да се задържат лекарите, е увеличение на заплатите им. Каква е мотивацията на един медик да остане в България, след като в чужбина заплащането е 10 пъти по-високо, има по-добри условия, нормална среда, при която човек може да гледа семейството си и да се развива", изтъква д-р Деян Попов. По думите му над 200 души от неговия випуск вече са заминали да живеят и работят в държави като Германия, Ирландия и Великобритания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във