Банкеръ Daily

Общество и политика

Остава неясен източникът на замърсяване на река Сазлийка

Нено Димов

Не е установено заустване на отпадни води в река Сазлийка. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов в отговор на въпрос на депутата от БСП Георги Гьоков за продължаващо замърсяване на река Сазлийка край старозагорското село Ракитница и нов случай на мъртва риба.

Димов изтъкна, че с цел предотвратяване на вероятността за нерегламентирано изпускане на отпадъчни води в реката, на община Стара Загора е дадено предписание за ограничаване на достъпа до техника до 29 ноември 2019 г. "Предписанието е изпълнено. По време на проверката е извършен и обход на реката в землището на село Ракитница и на село Арнаутино. В участък на около 5 км от село Ракитница при моста на автомагистрала "Тракия" е установено наличие на мъртви риби. Следва да се отбележи, че между двете села няма точкови промишлени източници на отпадъчни води“, каза министърът.

Димов допълни, че водите на село Сазлийка са без оцветяване след точката на заустване на депото. На 2 декември във връзка с дадено на община Стара Загора предписание от експертите на екоинспекцията е извършена последваща проверка на място. Констатирано е, че предписанието е изпълнено, поясни още министърът. И при тази проверка не е установено замърсяване.

Припомняме, че хората, живеещи по поречието, алармираха за масово измиране на риба след заустването на тръбата на новото сметище в село Ракитница. Според сигналите им това става в почивни дни, когато РИОСВ не работи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във