Банкеръ Weekly

Общество и политика

Оспорван евровот прогнозира "Алфа рисърч"

Електоралните нагласи за предстоящите евроизбори очертават изключително напрегната битка на две нива - за победител в изборите и за място в Европарламента.

Това показват данните от проучване на агенция "Алфа рисърч", проведено в периода 17 - 22 февруари. Въпреки убеждението на мнозинството от хората, че е важно да се гласува на предстоящите през месец май евроизбори, едва 46% са сигурни за коя политическа сила ще дадат своя глас. Това прави трудни прогнозите за изборите, тъй като е възможна по-значима динамика на нагласите, отбелязват социолозите.

В края на февруари ГЕРБ с 16.9% има лек превес над БСП - 15.1%, но с наближаването на изборите надпреварата се очертава като все по-оспорвана. ДПС запазва стабилно трето място - 6.9%. С ръста, който "България без цензура" отбелязва през последния месец, достигайки 5.5%, тя влиза в конкуренция с АБВ - 6.1% и Реформаторския блок - 5.0% за излъчване на евродепутати. Тъй като обаче, и трите формации ще се явят на избори за първи път в този си вид, е все още рано да се прогнозира, доколко ще бъдат реализирани настоящите намерения за гласуване.

В процес на преструктуриране е и националистическият вот. Към февруари най-висока подкрепа получава НФСБ 3.2%, Атака е с 2.1%, като част от нейните симпатизанти биха подкрепили „България без цензура". „Зелените" и „Синьо единство" се ползват с подкрепата на около 1% от избирателите.

Ако евроизборите бяха днес, мандатите биха били разпределени така: ГЕРБ - 6, БСП - 5, ДПС - 3, АБВ, "България без цензура" и Реформаторски блок- по 1.

Facebook logo
Бъдете с нас и във