Банкеръ Weekly

Общество и политика

ОСОБЕНОСТИТЕ НА БЕЛГИЙСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО

По силата на споразумение, сключено след последната голяма конституционна промяна в Белгия през 1994 г., всички регионални правителства в страната (които са шест: на Фландрия, на Валония, на Брюкселския регион, на говорещите френски език в Белгия, на говорещите немски език около 70 хиляди души в района Ойпен-Малмеди покрай границата с Германия) ще могат да ръководят срещи на Съвета на министрите на ЕС по време на белгийското председателство, което започна на 1 юли.
Вече е направено предварително разпределение кое регионално правителство кои срещи на Съвета на ЕС ще председателства. Фламандското правителство ще ръководи Съвета на министрите на образованието и туризма, валонското - на промишлеността, на говорещите френски език - на културата, а на говорещите немски език проявява интерес към регионалната политика в ЕС.
Самото правителство на Белгия си е запазило срещите на Съветите на министрите на ЕС по външната политика, икономиката, финансите и селското стопанство, въпреки че и на тези заседания ще може да присъства регионален представител.
Някои от нашите председателстващи наистина идват от малки райони, но те все пак представляват Белгия. Когато сега говорим в ЕС с официални лица на Великобритания, ние трябва да си правим сметка дали говорим с представител на британското или на шотландското правителство, заяви белгийският дипломат Ксавие Демулен, сякаш оправдавайки се за особения отпечатък, който ще остави белгийското председателство на ЕС заради особеностите на Белгия като държава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във