Банкеръ Daily

Общество и политика

Основният проблем на обществото е растящият брой неграмотни, заяви Калфин

Образованието за мен трябва да е абсолютен приоритет в държавата, ако искаме да се развиваме като модерно общество, а не да пишем имейли на близките си, които работят в чужбина, заяви кандидатът за президент Ивайло Калфин по време на срещата си с ръководството на КТ „Подкрепа“.

"Всичко започва от образованието. В България добре знаете, че половината от безработните са неграмотни или с много ниско образование. Те просто отпадат от образователната система и процента им се увеличава за съжаление. Много хора, които са в трудоспособна възраст отиват и търсят по-добри условя на труд и по-добро заплащане в други страни. Тук остават много хора, които много трудно биха могли да влязат в пазара на труда. Това се решава с образование и с образователна система", обясни Калфин, цитиран от агенция "Фокус".

Според него, ако държавата и бизнесът искат квалифицирана работна ръка, трябва да си платят за нея. Той даде пример с това, че през пролетта на тази година работодателите в туризма са се оплаквали, че очакват силен сезон, а нямат кадри, а в същото време 80 000 сезонни работници всяка година отиват само в Гърция.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във