Банкеръ Daily

Валери Симеонов:

Основен нарушител на Закона за шума стават циганските сватби

Над 70 сигнала от шумов терор от цигански сватби в Бургаско са подадени само за седмица, докато сигналите от шум в заведения в Община Несебър са само 4. Това съобщи лидерът на НФСБ и съпредседател на „Обединени патриоти” Валери Симеонов в телевизионно интервю. По думите му това показва, че дори и старият Закон за защита от шума е дал някакъв ефект и основният проблем при нарушаването на закона явно ще бъде пренасочен към циганските сватби.

Валери Симеонов беше категоричен, че новият Закон за защита от шума ще бъде ефективен, защото отговорността вече е ясно регламентирана, а не разпръсната между няколко институции – както досега. Освен това, ясно указан е и редът, по който ще се действа.

В часовете между 14 и 16 ч. и между 23 и 08 ч. правомощията за контрол са само и изцяло в ръцете на полицията. При подаване на сигнал на телефон 112 полицейските служители идват и издават писмено разпореждане за прекратяване на озвучаването. Ако бъде отказано да се изпълни това разпореждане – полицейските служители имат правото да затворят заведението за 3 дни. При повторно нарушение заведението може да бъде затворено за 14 дни. Чл. 34 б от новия закон дава правото на полицията и да изземва озвучителна техника при установено нарушение – когато става дума, например, за циганските сватби.

Валери Симеоново още веднъж подчерта, че според новия закон редът е указан с ясни действия, които изключват възможността за заобикаляне на закона и разминаване на санкцията от страна на нарушителите с предупреждение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във