Банкеръ Daily

Президентът Румен Радев в Брюксел:

Основен фактор за сигурността в НАТО е нашето единство

Основен фактор за сигурността на всички държави в НАТО е нашето единство. Това заяви президентът Румен Радев при пристигането си за срещата на върха на Алианса в Брюксел. Държавният глава поясни, че говори за единство не само в общата политическа воля за развитие на адекватни отбранителни способности и постигане на съвместимост за водене на съвместни операции, но и в развитието на отбранителните индустрии и водещите технологии. Радев отбеляза, че планът на НАТО за развитие до 2030 г. залага високи цели.

"Предстои да обсъдим адаптацията във все по-предизвикателната среда за сигурност, стратегическите приоритети на Алианса и начините за тяхното постигане", каза президентът. Той припомни, че на срещата на върха на НАТО през 2019 г. е поставил въпроса за растящото разделение между страни производители, които развиват икономиките и социалните си системи чрез производство на високотехнологични отбранителни продукти и изнасят, и на държави клиенти, които, купувайки тези продукти, инвестират в икономическите системи на развитите страни и по този начин изостават още повече в своето социално и икономическо развитие.

"Посочих пътища за преодоляване на този технологически разрив между страните от НАТО чрез засилване на индустриалното сътрудничество и обмен на технологии при всяка по-крупна военна сделка. Със задоволство мога да споделя, че в плана "НАТО 2030" вече виждаме начални проекти, които да водят в тази посока", заяви Румен Радев. "Изключително удовлетворен съм, защото проектите, които ще обсъдим днес, са залог за запазване на технологичното предимство на Алианса и са от огромно значение за развитието на отбранителната индустрия на България, на нашия научен потенциал, на частната инициатива и на стартъп екосистемите", добави той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във