Банкеръ Daily

Общество и политика

Оскъдни са данните за ваксината на AstraZeneka при възрастните

Няма достатъчно данни, за да се определи "колко добре би действала ваксината" на "АстраЗенека" при хората над 55 години. Причината е, че повечето от участниците в предварителните проучвания на производителя са между 18 и 55 години. Това се посочва в документ с подробна информация за ваксината на Европейската агенция по лекарствата (EMA), преведен на български и публикуван на сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата.

"Очаква се наличие на протективен ефект, като се има предвид, че при хора на тази възраст е наблюдаван имунен отговор, както и на основата на опита с други ваксини; тъй като има надеждна информация за безопасността в тази популация, научните експерти на ЕМА считат, че тази ваксина може да се използва при по-възрастни хора", се отбелязват от ЕМА. 

България е поръчала 4.52 милиона ваксини от AstraZeneca. Те ще стигнат за близо 2.6 милиона българи.

Ефикасността на ваксината е около 60%,

се посочва в документа с подробна информация за продукта: "Резултатите показват 59,5% намаление на симптоматичните случаи на COVID-19 при хора, на които е приложена ваксината (64 от 5 258 са развили COVID-19 с проявени симптоми)".

Няма как да не отбележим, че тези резултати в сравнение с ваксините на "Пфайзер"/"БиоНТех" (95% ефикасност) и "Модерна" (94% ефикасност), продуктът на "АстраЗенека" има по-ниска ефикасност за предпазване от COVID-19.

Кой не може да се ваксинира с продукта на "АстраЗенека"?

Ваксината не се препоръчва за употреба при деца. EMA е договорила с компанията план за провеждане на проучвания при деца на по-късен етап.

Освен това с продукта на "АстраЗенека" не трябва да се ваксинират хората, които имат алергия към някоя от съставките ѝ. Те са посочени в листовката на продукта, която обаче все още не е публикувана. 

Кой може да се ваксинира с продукта на "АстраЗенека"?

Въпреки че има ограничени данни за имунокомпрометирани хора (хора с отслабена имунна система) на тях се препоръчва да се ваксинират те могат да бъдат изложени на по-висок риск от COVID-19.

Бременните жени може да се ваксинират, но след консултация с медицински специалист. "Предварителните проучвания при животни не показват вредни ефекти по време на бременност, но данните за употребата на ваксината по време на бременност са много ограничени. Въпреки че няма проучвания по отношение на кърменето, не се очаква риск при кърмене. Решението дали да се използва ваксината при бременни жени трябва да се вземе в тясна консултация с медицински специалист, след като се вземат предвид ползите и рисковете."

Защо EMA разреши да се използва препаратът на AstraZeneca?

Ваксината на AstraZeneca предоставя добро ниво на защита срещу COVID-19, което е критично необходимо при настоящата пандемия. Основните проучвания показват, че ваксината има около 60% ефикасност. Повечето нежелани реакции са леки до умерени по тежест и изчезват в рамките на няколко дни. Поради това Европейската агенция по лекарствата реши, че ползите са по-големи от рисковете и тя може да бъде препоръчана за разрешаване за употреба в ЕС. Ваксината е препоръчана за „разрешаване под условие“. Това означава, че от компанията се изисква да предостави още доказателства за ваксината. Агенцията ще разгледа всяка нова налична информация и настоящият преглед ще бъде актуализиран при необходимост.

Нежелани реакции

Нежеланите реакции при ваксината на "АстраЗенека" са съвсем подобни на тези при ваксините на "Пфайзер"/"БиоНТех" и "Модерна". Най-честите, засечени при 1 на 10 души, са били болка и чувствителност на мястото на убождането, главоболие, умора, мускулни болки, общо неразположение, втрисане, повишена температура, болки в ставите и гадене.

При по-малко от 1 на 10 души са наблюдавани повръщане и диария. Намален апетит, замайване, изпотяване, коремна болка и обрив са наблюдавани при по-малко от 1 на 100 души.

С пълната информация за ваксината на "АстраЗенека"  може да се запознаете тук. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във