Банкеръ Daily

Общество и политика

Oще три болници търсят доброволци за Covid кризата

Oще три болници подадоха заявления за доброволци в Covid кризата, съобщават от Българския лекарски съюз.

Четири дни след началото на кампанията за координирано набиране на доброволци - студенти по медицина, които да подпомогнат изпадналите в нужда лечебни заведения в страната, общо девет болници са заявили такава необходимост.

Новите три лечебни заведения, които търсят доброволци, са "Д-р Димитър Павлович”, "Света София“ и „Александровска” в столицата.

Утре ще е готов докладът от вътрешната проверка в Четвърта градска болница, в който по минути ще бъде описан случаят с пациент с Covid-19, чийто прием е забавен с два часа. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова. По думите ѝ до края на седмицата директорите на общинските болници в София трябва да представят алгоритмите за прием на пациенти с коронавирус:

„В тази ситуация всеки лекар, всяка медицинска сестра, всеки санитар са изключително важни за системата. Нуждаем се от всеки един от тях, а те се нуждаят от много ясни правила, от много ясни протоколи, за да може да бъдат полезни и да не се допуска подобно нещо - да не се допуска да чака пациент, който е решено да бъде приет в болниците“, обяви кметът.

Всички общински болници в София имат осигурени легла за лечение на пациенти с Covid-19 , посочи още Фандъкова.

Оставката на директора на столичната Четвърта градска болница доц. Аркади Иванов беше поискана от здравния министър проф. Костадин Ангелов заради забавен прием на пациент с Covid-19 - случай, за който беше излъчен репортаж по БНТ. Същевременно доц. Иванов се извини за случая, а стотици граждани заявиха в петиция подкрепа за него. Те смятат, че репортажът е манипулативен с цел провокацията към д-р Иванов и го определят като „абсолютна лъжа“.

Във Фейсбук е създадена група в подкрепа на доц. Иванов и на екипа на Четвърта градска болница. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във