Банкеръ Daily

Общество и политика

Още тази седмица ПП ще разговаря с потенциалните си партньори

Готови сме да бъдем първа политическа сила и да носим тази отговорност. Това заяви Асен Василев, съпредседател "Продължаваме промяната"  - партията победител в парламентарния вот. По думите му още тази седмица ще започнат разговорите с потенциалните им партньори – всички парии в парламента, без ГЕРБ и ДПС. "Идеята ни е по всеки един от секторите, където е необходима реформа – енергетика, здравеопазване, образование – да се сформират работни групи от всичките партии – от нас, БСП, ДБ, ИТН. Бихме поканили в тези групи и министрите от служебния кабинет – в ролята им на експерти. Да се обсъдят основните проблеми, начините за решаване и накрая да се излезе с един план за следващите четири години", обясни Василев пред bTV.

Според него, за да има устойчиво управление, е необходимо стабилно мнозинство в парламента. И допълни, че няма как да се случи обещаната промяна с правителство на малцинството. А за момента не вижда обстоятелства, които да накарат „Продължаваме промяната“ да преговарят с ГЕРБ и ДПС. 

Асен Василев не коментира персонални номинации за бъдещи министри. Обясни, че първо трябва да се започне от проблемите, а не от хората. Въпреки това потвърди, че съпредседателят Кирил Петков ще бъде кандидатурата за премиер, а той - за финансов министър. "Казахме, че това са кандидатури, но те не са червена линия, не са задължителни и на база това, което експертните групи решат и това, което стане ясно в рамките на коалиционните преговори – ще се вземат тези решения. Нито Асен Василев трябва задължително да е финансов министър, нито Кирил Петков - премиер", поясни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във