Банкеръ Daily

Борисов продължава с "раздаването" на пари

Още средства за социалния сектор - помощ за родителите с малки деца, нови линейки и апаратура за болници

Предвиждат допълнителни средства за помощ на родители, които нямат възможност за платен отпуск по време на коронакризата, както и такива, които не могат да работят дистанционно от вкъщи. 

"Подкрепяме семействата с деца до 14 години като им осигуряваме право на месечна целева помощ по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка."  Това съобщи премиерът Бойко Борисов във Фейсбук.

Помощта ще е в размер на една минимална работна заплата. "За прилагането на новата мярка за справяне с последиците от COVID-19 осигуряваме по 20 милиона лева на месец. Във времена на безпрецедентно изпитание като пандемията от коронавируса това е добро решение за работещите родители", заяви Борисов. 

Премиерът съобщи и че всеки ден се работи за по-добрите и модерни здравни грижи в болниците за българските пациенти. "С нови 42 високопроходими линейки с животоспасяващо оборудване ще бъде подсилена системата на Спешната помощ. С 2,4 милиона лева осигуряваме свръхмодерна мултифункционална апаратура за травматологията на „Пирогов“, която ще облекчи работата на лекарите и ще им даде възможност за по-бърза и още по-качествена диагностика", съобщи той. 

Подкрепа от 2 милиона лева ще получи и „Майчин дом“ за роботизираната система „Да Винчи“ за безкръвни хирургични интервенции.

Отпускат и 8,66 милиона лева за подсилване на инфекциозните звена във военните болници в София и Сливен, както и за закупване на важна медицинска апаратура. "С всички тези действия надграждаме здравната система. Това са важни решения в полза на всички български граждани", завърши Борисов. 

По-рано днес министър-председателят съобщи, че се отпускат 16 милиона лева за модернизация на кабинетите по математики и природни науки в училищата, както и 100 милиона лева - за подобряване на материалната база в студентските общежития и за стипендии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във