Банкеръ Daily

Общество и политика

Още седмица за сформиране на журито за Венецианското биенале

S 250 2ba0d292 d2ff 42e2 932d e9623903c38a

До 15-и декември 2021 г. водещи културни организации и институти могат да изпращат творческите биографии на своите кандидати за съставяне на журито, което ще определи бъдещия участник на 59-ото издание на Венецианското биенале за изкуство през 2022 година.

Съставът на журито се назначава за всяко национално участие в престижния форум. Предложените членове трябва да имат професионален опит в областта на съвременното визуално изкуство.

Кандидатурите трябва да бъдат изпращани до дирекция ,,Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ до Десислава Дикова, на мейла [email protected]

След като журито се сформира, заседанията му ще се проведат в Министерството на културата в периода от 4 до 7 януари 2022 година.

Важно условие е членовете на журито да не бъдат свързани лица с участниците в конкурса – за целта те подписват декларация, в която посочват, че не са съпруг/а, роднина по права и по съребрена линия до четвърта степен, че не са и роднина по сватовство - до трета степен и че не са във фактическо съпружеско съжителство с кандидата.

Посочват и че не са негов работодател или работник, както и че не упражняват контрол спрямо друго лице, участник в конкурса.  

За самия конкурс за участие във Венецианското биенале кандидатите трябва да изпратят проектните си предложения до 12.00 часа на 29-и декември 2021 година.

Темата, върху която трябва да са проектите, е The Milk of Dreams. Тя е зададена от кураторката на 59-ото издание на Венецианското биенале за изкуство - Чечилия Алемани.

The Milk of Dreams е заглавието на книга на сюрреалистичната художничка Леонора Карингтън (1917-2011). В нея тя описва магичен свят, в който животът непрекъснато се преосмисля през призмата на въображението и където всеки може да се промени - да стане нещо или някой друг.

Фокусът на изложбата е върху три теми: представянето на телата и техните метаморфози; връзката между индивидите и технологиите; връзката между телата и земята. Тя има за цел да провокира участниците и аудиторията към анализ на това как се променя дефиницията за човека. Какво представлява животът и какво отличава животните, растенията, хората и нечовеците. Какви са нашите отговорности към планетата, другите хора и различните организми, с които живеем и как би изглеждал животът без нас.

В конкурса могат да участват само физически лица, самостоятелно или в екип. Спечелилият кандидат (кураторите и авторите) следва да се регистрират в Регистър Булстат, като самоосигуряващи се лица преди сключване на договора с Министерството на културата. Допуска се кандидатстване само с едно проектно предложение.

Кандидатстването (по отворената покана) става по реда на Статута за национално участие на Република България във Венецианското биенале за изкуство, утвърден със Заповед № РД09-1068/13.11.2018 г. на министъра на културата.

Един от документите, които се подават, е концепция за участие на проекта в конкурса, свързана с актуалните тенденции в областта на съвременното визуално изкуство, с обем до 5000 знака, друг документ е подробен бюджет по дейности и за необходимите средства за реализация на проекта (включващ възнагражденията и счетоводното обслужване) в рамките на 60 000 лева. Тази сума е максималният размер на допустимото финансиране на проекта. Кандидатът трябва да представи и план за популяризиране на проекта и дейностите по неговото изпълнение.

Проектното предложение следва да е съобразено с избраното от Министерството на културата експозиционно пространство.

Става дума за Спацио Рава (Spazio Rava), което се намира се в централната част на Венеция в квартал Сан Поло на Канал Гранде, в близост до моста Риалто.

Това е историческа сграда, която предлага отлични условия, както за експониране на произведения на изкуството, така и за удобство на посетителите. Разполага с малка градина с изглед към Канал Гранде. Градината може да се използва само за официалното откриване на изложбата, но е и като пространство, в което да бъдат експонирани произведения.

Пространството се състои от входнa зала, стая с прозорец с изглед към градината, основно помещение с площ 43 кв.м и други две по-малки стаи, едната от които осигурява достъп до градината. Помещенията са наскоро реновирани, осветени със спот прожектори, налични са озвучителна система, климатизация, възможност за окачване на произведения, СОТ и санитарен възел.

Няма обособено складово помещение. Стените са боядисани в бяло, като в две от помещенията (срещу входната врата от улицата и срещу прозорците в голямото помещение) до стените има бели, тесни шкафове, зад които се намират инфраструктурните съоръжения (като ел.табла, ВиК и др.), които не могат да се преместват.

Експозиционното пространство се намира на партерен етаж с обща площ 90 кв.м, от които изложбени са около 68 кв.м, разположени в 4 помещения.

Средствата за наем на експозиционното пространство, за транспортирането на произведенията до Венеция и обратно, както за вътрешния транспорт, застраховката, инсталирането и деинсталирането, наема на персонал, командировъчните, комуникацията, таксите и разрешителните, PR кампанията, рекламните материали, пресконференциите ще бъдат предоставени от Министерството на културата на Националната галерия, която ще осъществи цялостната организация на националното участие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във