Банкеръ Daily

Общество и политика

Още поне два месеца управляващите ще нищят проекта за нова Конституция

Парламентът одобри създаването на временна комисия, която в продължение на два месеца ще се занимава с проекта за нова конституция, внесен от ГЕРБ. БСП и ДПС не участваха в гласуването, нито предложиха членове на комисията.

Председател на анкетната комисия е Десислава Атанасова от ГЕРБ. От партията на Борисов в комисията участват Красимир Ципов и Тома Биков. "Обединени патриоти" са представлявани от Искрен Веселинов, Борис Ячев и Християн Митев, а "ВОЛЯ" - от Пламен Христов, Елена Пешева и Симеон Найденов. По предложение на ГЕРБ в комисията има и един независим депутат - Спас Панчев.

Основната цел на анкетната комисия е да обсъжда и анализира проекта на Конституция, внесен от ексминистъра на правосъдието Данаил Кирилов, както и да предлага конкретни предложения за промени в него.

Процедурата по приемането свикване на Велико Народно събрание към момента е "на трупчета", защото проектът на ГЕРБ е изпратен за становище във Венецианската комисия. Управляващите получиха подкрепа от Веселин Марешки в събирането на 120 подписа, необходими за начало на дебата. В следващите до 5 месеца следва да бъде организирано събирането на 160 подписа за свикване на Велико Народно събрание. Засега тази процедура изглежда обречена на провал, тъй като няма подкрепата на БСП и ДПС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във