Банкеръ Daily

Общество и политика

Още от утре започва ваксинирането с "АстраЗенека" у нас

Няма проблем всички държави членки на ЕС да продължат да прилагат ваксината на "АстраЗенека". Това каза на брифинг директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата маг. фар. Богдан Кирилов във връзка с решението на Европейската агенция по лекарствата за безопасността на препарата.

Имаме пълно основание заповедта за блокиране на ваксинацията с "АстраЗенека" да бъде отменена и още от утре да бъде прилагана ваксината, заяви Богдан Кирилов. 

Директорът на агенцията заяви, че има заключение за случая от Пловдив. "Не се наблюдават тромбози. Имаме основание заповедта за блокиране да бъде отменена и още от утре да може да бъде прилагана ваксината", каза още Кирилов.

Преди минути Европейската агенция по лекарствата потвърди, че ваксината срещу COVID-19 на" "АстраЗенека" и Оксфордския университет е сигурна и ефективна. EMA също така потвърди, че ползите от препарата надвишават рисковете.

Директорката на ЕМА обаче поясни, че занапред в листовките на ваксината ще се уточнява, че образуването на кръвни съсиреци е сред възможните въздействия от препарата. Засега няма достатъчно данни за установяване дали ваксината е причина за предизвикване на тромбоцинтопения и мозъчни тромбози, добави председателят на проверяващата комисия към ЕМА Сабине Щраус. 

На 12 март премиерът Бойко Борисов разпореди имунизирането с ваксината да бъде спряно, докато с писмено становище Европейската агенция по лекарствата отхвърли всички съмнения относно безопасността ѝ. Това стана ясно на работно съвещание, свикано от министър-председателя. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във