Банкеръ Daily

Общество и политика

Още няма решение за машинния вот в чужбина

Все още нямаме решение за машинния вот в чужбина, обяви председателят на работна група "Избори“ във Външно министерство Иван Кондов по време на пресконференция.

Все още нямаме решение за машинния вот в чужбина, обяви председателят на работна група "Избори“ във Външно министерство Иван Кондов по време на пресконференция.

С две писма са се обърнали от ведомството до ЦИК за определяне на местата, където ще гласуват с машини в чужбина. Министерството е готово да съдейства за изпращането на машините за гласуване в чужбина, като са подготвили и изброили 6 сценария за това. На този етап нямат отговор от ЦИК. 

Точният брой  на секциите, които ще бъдат разкрити зад граница за парламентарните избори на 11 юли е 784.  Със 70% е увеличен броят на секциите в чужбина в сравнение с вота през април. Заявленията, подадени предварително за вота в чужбина са по-малко – около 65 хил., а през април техният брой е около 80 хиляди.

Най-много секции се откриват във Великобритания - 135, на второ място по брой секции е Германия - 117, а в Турция секциите ще бъдат 112, а не 121 както беше съобщено от ЦИК.

От утрешния ден пък БНБ започва да предава изборните книжа на външното министерство, което ще отговаря за логистиката по транспортирането.

„Преди около месец, когато трябваше да изпратим прогнозен бюджет за изборите, ние го направихме на база 800 секции, познали сме тази бройка. Изглежда страшно много и представлява сериозна задача за нас – логистична, организационна. Най-много ни притеснява въпросът с човешките ресурси“, обясни Кондов. 

Заради летния сезон и възможността почиващи българи да подават заявление за гласуване в чужбина, няколко секции ще бъдат разкрити на места, където няма български общности. Такива например ще има на няколко гръцки острова, както и на екзотични дестинации като Доминиканската република. 

Сериозен проблем според Външно министерство са неяснотите с връщането на изборните книжа от чужбина. По закон те пътуват с дипломатическа поща, което означава ръчен багаж при въздушен транспорт. Това създава проблем и ще е решение в положителна посока да се разреши използването на куриерска фирма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във