Банкеръ Daily

Общество и политика

Още няма решение за индексацията на пенсиите догодина

Все още няма взето решение за индексацията на пенсиите догодина, единственото сигурно е, че добавките от 50 лева за всички пенсионери ще се изплащат до март. Това обяви социалният министър Деница Сачева, предаде БНР.

Окончателно решение по пенсионните въпроси ще се вземе на предстоящ съвет на управляващата коалиция. Сачева потвърди, че настоява всички семейства с деца да получават месечни добавки, без доходен тест.

Това би струвало близо 400 милиона лева допълнително. И през следващата година социалната политика ще е най-голямото разходно перо в бюджета.

Преди седмица стана ясно, че бонусът от 50 лева, който получават всички пенсионери, ще продължи да се изплаща до месец март.

Социалният министър обясни пред депутатите от парламентарната ресорна комисия, че според статистическите изчисления пенсионерите дават за лекарства около 56 лева на месец, а с тези допълнителни 50 лева възрастните хора ще бъдат компенсирани за най-неотложните си разходи. 

Тя каза още, че се правят различни изчисления и се разглеждат много варианти как да бъдат осъвременени пенсиите догодина. 

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че докато има пандемия, пенсионерите ще получават добавка от 50 лева месечно. След това той обеща да има преизчисляване на пенсиите. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във